• Посилання скопійовано

Перехідні відпускні та лікарняні: за якою ставкою нараховувати ПДФО?

Податківці роз'яснили, за якою ставкою нараховувати ПДФО на суми лікарняних, нарахованих та виплачених в січні 2015 року, але за період 2014 року, та суми відпускних, нарахованих та виплачених в грудні 2014 року за період січня 2015 р.

Перехідні відпускні та лікарняні: за якою ставкою нараховувати ПДФО?

ДФСУ у інформаційно-довідковому ресурсі “ЗіР” (категорія 103.03) нагадала: якщо платник податку отримує доходи у вигляді зарплати за період її збереження, у тому числі за час відпустки або перебування платника податку на лікарняному, то з метою визначення граничної суми доходу, що дає право на отримання податкової соціальної пільги, та в інших випадках їх оподаткування, такі доходи (їх частина) відносяться до відповідних податкових періодів їх нарахування (пп. 169.4.1 ПКУ).

При цьому роботодавець та/або податковий агент має право здійснювати перерахунок сум нарахованих доходів, утриманого податку за будь-який період та у будь-яких випадках для визначення правильності оподаткування, незалежно від того, чи має платник податку право на застосування податкової соціальної пільги.

Враховуючи це, суми лікарняних, нарахованих і виплачених у січні 2015 року за місяці 2014 року, включаються при перерахунку до загального оподатковуваного доходу відповідних податкових періодів (місяців) 2014 року та оподатковуються за ставками, які діяли до 01.01.2015, тобто 15% (17%).

Водночас суми відпускних, нарахованих та виплачених у грудні  2014 року за січень 2015 року, відносяться податковим агентом до загального оподатковуваного доходу січня місяця та оподатковуються за ставками 15 % (20%). 

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»