• Посилання скопійовано

Оподаткування дивідендів за ставкою 9%: виправлено помилку щодо дати набрання чинності

Верховна Рада виправила технічну помилку щодо дати набрання чинності норми про оподаткування доходів у вигляді дивідендів по акціях і корпоративних правах, нарахованих нерезидентами, ІСІ та "єдинниками", за ставкою ПДФО 9%

Оподаткування дивідендів за ставкою 9%: виправлено помилку щодо дати набрання чинності

Нагадаємо, що Законом №1797 передбачено  три ставки ПДФО - 5%, 18% та 9%

За ставкою 9% повинні були оподатковуватися доходи у вигляді дивідендів по акціям й корпоративним правам, нарахованих нерезидентами, ІСІ та суб’єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток (оновлений пп. 167.5.4 ПКУ).

Але через технічну помилку, яку виникли під час прийняття Закону №1797-VIII, ця норма не набрала чинності. Нагадаємо, що абз. 2 п. 1 розд. ІІ Закону № 1797 встановлено, що датою набрання чинності для застосування пп. 167.5.4 ПКУ є дата набрання чинності Закону про фінансову поліцію. А цього Закону ще не прийнято. Є тільки зареєстрований законопроект. Тобто з початку року й надалі діяли старі ставки ПДФО для оподаткування дивідендів.

Усуває цю суперечність щодо набрання чинності абзацу третього п. 76 розділу I Закону №1797, яким ПКУ доповнено пп. 167.5.4, законопроект №6210, який ухвалила 23 березня Верховна Рада.  

Поки що остаточний текст Закону не оприлюднений, але Комітет ВРУ з питань податкової та митної політики повідомляє, що ця норма застосовується з 1 січня 2017 року.

Після набрання чинності цим Законом головним питанням буде порядок його застосування. 

У Прикінцевих положеннях законопроекту № 6210 зазначено, що Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та застосовується до податкових періодів, починаючи з 1 січня 2017 року.

Тобто знову, в порушення норми, що закон немає зворотної сили, в Україні приймається закон, норми якого можна застосовувати "заднім числом".

Виходить, що, наприклад, ті "єдинники", які вже здійснювали виплату дивідендів у 2017 році, повинні будуть перерахувати суму утриманого з них ПДФО та доплатити фізособам різницю. Але якщо законопроект № 6210 набере чинності у 2-му кварталі? Що відображати у формі №1ДФ, якщо нараховані дивіденди оподаткували за ставкою 18%? Якою датою робити такий перерахунок? Чи потрібно буде потім вносити уточнення до цього звіту і чи будуть за таке уточнення штрафувати? Наразі невідомо (бо ситуація незвична, а податківці законопроекти не коментують). 

Інше питання - щодо періоду, за який виплачуються дивіденди. Тут все більш-менш врегульовано попередніми випадками зміни ставки ПДФО. Ставка ПДФО до дивідендів застосовується така, яка діяла на момент їх нарахування (прийняття рішення про виплату). Тож, незважаючи на те, за який рік виплачуватимуться дивіденди, у 2017 році до доходів у вигляді дивідендів по акціям й корпоративним правам, нарахованих нерезидентами, ІСІ та суб’єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток, має застосовуватися ставка 9%. 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»