• Посилання скопійовано

Порядок включення сум ПДВ до податкового кредиту

Лист ДПСУ від 17.11.2011 р. №6451/7/15-3117-10 «Щодо розгляду листа»

Податкова роз’яснила порядок включення сум ПДВ до податкового кредиту на підставі податкових накладних, що підлягають реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Згідно з п. 198.2 ст. 198 ПКУ, датою виникнення права платника на віднесення сум податку до податкового кредиту вважається:

дата тієї події, що відбулася раніше;

дата списання коштів з банківського рахунка платника на оплату товарів/послуг;

дата отримання платником товарів/послуг, що підтверджено податковою накладною.

Податкова накладна виписується на кожне повне чи часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як передоплата (аванс), і підлягає реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних, яка здійснюється платником-продавцем не пізніше 20 к.д., наступних за датою їх виписування, згідно з абз. 2 п. 201.10 ст. 201 ПКУ (з урахуванням п. 11 підр. 2 р. XX ПКУ).

За п. 198.6 ст. 198 ПКУ, до податкового кредиту не відносяться суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв’язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені податковими накладними або оформлені з порушенням вимог.

Відсутність факту реєстрації платником ? продавцем товарів/послуг податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних та порушення порядку заповнення податкової накладної не дає права покупцю на включення сум ПДВ до податкового кредиту та не звільняє продавця від обов’язку включення суми ПДВ, зазначеної у податковій накладній, до суми податкових зобов’язань за відповідний звітний період (абз. 9 п. 201.10 ст. 201 ПКУ). Тобто податкова накладна, правильно заповнена та зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних у встановлені строки, дає право на включення зазначених у ній сум ПДВ до складу податкового кредиту покупця:

— у тому податковому періоді, в якому відбулася перша з подій, визначених п. 198.2 ст. 198 ПКУ, — у разі отримання її у такому податковому періоді;

— у тому податковому періоді, в якому податкова накладна була отримана покупцем, з урахуванням того, що зазначене право зберігається за ним протягом 365 к.д. з дати виписування такої податкової накладної, — у разі отримання її із запізненням в інших податкових періодах.

Якщо ж накладна заповнена з порушеннями чи не зареєстрована в Єдиному реєстрі протягом встановленого терміну, платник-покупець включає до складу податкового кредиту податкової декларації за відповідний звітний період суми ПДВ, зазначені в цій накладній, за умови подання разом із декларацією заяви зі скаргою на постачальника (додаток 8 до податкової декларації з ПДВ). До заяви додаються копії товарних чеків чи інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв’язку з придбанням таких товарів/послуг або копії первинних документів, складених відповідно до Закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», що підтверджують факт отримання таких товарів/послуг (п. 201.10 ст. 201 ПКУ).

Отже, заява зі скаргою на постачальника подається лише з податковою декларацією за той звітний період, у якому платник включив суму податку до складу податкового кредиту.

 

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»