• Посилання скопійовано

Експедитор не виписує податкову накладну замовнику-резиденту на послуги з перевезення

Чи необхідно експедитору нараховувати податкові зобов’язання та виписувати податкову накладну замовнику-резиденту на послуги з міжнародних перевезень вантажів, придбаних у перевізника — як платника ПДВ, так і неплатника?

Відповідно до пп. «б» п. 185.1 ст. 185 р. V Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі — ПКУ), об’єктом оподаткування є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 цього Кодексу.

Підпунктом «ж» п. 186.3 ст. 186 р. V ПКУ визначено, що місцем постачання транспортно-експедиторських послуг вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб’єкт господарювання або — у разі відсутності такого місця — місце постійного чи переважного його проживання. Транспортно-експедиторська діяльність в Україні здійснюється у порядку та за правилами, визначеними Законом України від 1 липня 2004 року №1955-IV «Про транспортно-експедиторську діяльність», зі змінами та доповненнями (далі — Закон №1955).

Платою експедитору вважаються кошти, сплачені клієнтом експедитору за належне виконання договору транспортного експедирування. Згідно з нормами Закону №1955 експедитори для виконання доручень клієнтів можуть укладати договори з перевізниками, портами, авіапідприємствами, судноплавними компаніями тощо, які є резидентами або нерезидентами України. До плати експедитору не включаються витрати експедитора на оплату послуг (робіт) інших осіб, залучених до виконання договору транспортного експедирування, на оплату зборів (обов’язкових платежів), що сплачуються при виконанні договору транспортного експедирування. Тож за отриманою податковою накладною від перевізника експедитор не має права на формування податкового кредиту.

Враховуючи зазначене, об’єктом обкладення ПДВ при виконанні договору транспортного експедирування є кошти, що надходять експедитору від замовника-резидента за належне виконання договору транспортного експедирування. Оскільки до плати експедитору не включаються витрати, понесені таким експедитором на оплату послуг з міжнародного перевезення вантажів перевізником, який залучений до виконання договору транспортного експедирування, експедитор не повинен нараховувати податкові зобов’язання на зазначені послуги з перевезення та виписувати податкову накладну замовнику-резиденту.

 

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»