• Посилання скопійовано

ПДВ в операціях з постачання будівельних робіт для будівництва житла за державні кошти

Лист ДПСУ від 24.02.2012 р. №2504/5/15-3416 «Щодо оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання будівельно-монтажних робіт для будівництва житла за державні кошти»

ДПС відповіла на запит щодо обкладення ПДВ операцій з постачання будівельно-монтажних робіт для будівництва житла за державні кошти.

При цьому податкова нагадує, що операції з першого постачання доступного житла і житла, що будується із залученням державних коштів, звільняються від оподаткування (пп. 197.1.14 п. 197.1 ст. 197 ПКУ).

Операції з постачання будівельно-монтажних робіт з будівництва доступного житла та житла, що будується за державні кошти, звільняються від ПДВ (п. 197.15 ст. 197 ПКУ).

Відповідно до пп. 197.1.14 п. 197.1 ст. 197 ПКУ, перше постачання житла (об’єкта житлового фонду) означає:

— першу передачу готового новозбудованого житла (об’єкта житлового фонду) у власність покупця або постачання послуг (включаючи вартість придбаних за рахунок виконавця матеріалів) із спорудження такого житла за рахунок замовника;

— перший продаж реконструйованого чи капітально відремонтованого житла (об’єкта житлового фонду) покупцеві, який є особою іншою, ніж власник такого об’єкта на момент виведення його з експлуатації (використання) у зв’язку з такою реконструкцією або капітальним ремонтом, або постачання послуг (включаючи вартість придбаних за рахунок виконавця матеріалів) на таку реконструкцію чи капітальний ремонт за рахунок замовника.

Отже, операцією з першого постачання доступного житла і житла, що будується із залученням державних коштів, вважатиметься операція з передачі права власності (оформлення правоустановчих документів) на готове новозбудоване житло (об’єкт житлового фонду) до першого його власника.

Якщо платник придбаває/виготовляє товари/послуги та необоротні активи, які призначаються для їх використання в операціях, що не є об’єктом оподаткування або звільняються від оподаткування, то суми податку, сплачені (нараховані) у зв’язку з таким придбанням (виготовленням), не відносяться до податкового кредиту платника (п. 198.4 ст. 198 ПКУ).

Тож підрядні організації, які залучені замовником (Управлінням капітального будівництва та розвитку) до будівництва об’єктів житла, що будується за державні кошти, не повинні нараховувати ПДВ на виконані ними будівельно-монтажні роботи з такого будівництва згідно з п. 197.15 ст. 197 ПКУ.

Податковий кредит за витратами, пов’язаними з виконанням таких робіт, цими організаціями не формується (п. 198.4 ст. 198 ПКУ).

Операції з першого постачання житла, що будується за державні кошти, які здійснюватимуться Управлінням капітального будівництва та розвитку, також звільнятимуться від оподаткування. При цьому Управління не матиме права на податковий кредит за витратами, понесеними у зв’язку зі здійсненням таких операцій.

Якщо Управлінням чи підрядними організаціями одночасно здійснюються операції, що звільняються від оподаткування, та операції, які оподатковуються на загальних підставах, то відповідно до ст. 199 ПКУ Управління або підрядні організації мають право віднести до податкового кредиту лише частку сплаченого (нарахованого) податку під час придбання або виготовлення товарів/послуг, що відповідає частці їх використання в оподатковуваних операціях, з відповідним проведенням щорічного перерахунку податкового кредиту.

 

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»