• Посилання скопійовано

Як відпрацьовують податковий кредит за не зареєстрованими накладними

Наказ ДПСУ від 15.05.12 р. № 420 «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо комплексного відпрацювання сум ПДВ, які формують податковий кредит за податковими накладними, не зареєстрованими в ЄРПН»

ДПСУ затвердила метод Методичні рекомендації щодо комплексного відпрацювання платників ПДВ, які формують податковий кредит за податковими накладними, не зареєстрованими у Єдиному реєстрі податкових накладних
Цей документ визначає порядок дій підрозділів ОДПС при відпрацюванні суб'єктів господарювання, які включили до складу податкового кредиту податкові накладні, що підлягають реєстрації у Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН), але не є зареєстрованими.
Для здійснення заходів щодо забезпечення повного співставлення даних РПН з даними ЄРПН, на третій робочий день після граничного терміну подання податкових декларацій підрозділом, до функцій якого входить приймання та комп'ютерна обробка податкової звітності, до підрозділів оподаткування юридичних (фізичних) осіб та відповідного підрозділу СДПІ по роботі з великими платниками податків та підприємствами ГМК органу ДПС за місцем податкового обліку платника податку передаються реєстри платників ПДВ, що в установлений термін відповідно до вимог п. 201.15 ст. 201 ПКУ не надали РПН як з основної діяльності, так і спеціальних режимів.
Щомісячно (не пізніше 28 числа) засобами АІС центрального рівня АС «Співставлення даних реєстру податкових накладних та Єдиного реєстру податкових накладних (податковий кредит)» підрозділами оподаткування юридичних (фізичних) осіб та відповідними підрозділами СДПІ по роботі з великими платниками податків та підприємствами ГМК органу ДПС за місцем податкового обліку платника податку формуються переліки платників ПДВ, які включили до складу податкового кредиту податкові накладні, що не зареєстровані відповідно до вимог п. 201.10 ст. 201 та п. 11 підр. 2 р. XX ПКУ в ЄРПН. Переліки за попередні звітні періоди (місяці), отримані із запізненням у звітному місяці, формуються окремо.
Щомісячно (з 28 числа до 4 числа наступного місяця) ДПС України автоматично через Портал ДПС України платникам ПДВ, з якими укладено договір про визнання електронних документів та якими не подано за звітний місяць РПН відповідно до вимог п. 201.15 ст. 201 ПКУ, або які мають встановлені Системою співставлення розбіжності між даними РПН та ЄРПН, направляє інформаційні повідомлення в електронній формі з дотриманням вимог закону щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису.
Камеральна перевірка декларацій з ПДВ проводиться у термін, встановлений п. 200.10 ст. 200 ПКУ, - протягом 30 к. д., що настають за граничним терміном отримання податкової декларації.
При встановленні фактів не включення продавцем до складу ПЗ сум ПДВ у відповідному податковому періоді, в орган ДПС за місцем реєстрації продавця направляється запит з сканованими копіями наданих покупцем відповідних документів для вжиття заходів.
Стосовно платників, які надали Заяву до декларації з ПДВ без первинних документів до неї або надали Заяву після закінчення встановленого Кодексом терміну звітного податкового періоду, у якому виникло право на віднесення сум податку до податкового кредиту, складається акт камеральної перевірки, у якому встановлюється факт такого порушення (Заява є додатком до податкової декларації з ПДВ).
Після отримання згідно з п. 2.3 Методрекомендацій переліку платників ПДВ, які включили до складу податкового кредиту податкові накладні,що не зареєстровані відповідно до вимог п. 201.10 ст. 201 та п. 11 підр. 2 р.XX ПКУ в ЄРПН та не подали Заяву в установлені Кодексом терміни, таким платникам слід направити запит про надання пояснень та документальних підтверджень з приводу формування податкового кредиту за податковими накладними, що підлягають реєстрації, але не зареєстрованим.
Платник має самостійного виправити помилку шляхом коригування РНН методом «сторно».
Розбіжності вважаються відпрацьованими, якщо:
- здійснено коригування РНН методом «сторно»;
- надано уточнюючий розрахунок до податкової декларації з ПДВ за відповідний період і проведені коригування РНН методом «сторно».

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»