• Посилання скопійовано

Особливості виписки зведеної податкової накладної

Лист ДПСУ від 16.05.12 р. №13869/7/15-3417-16 «Щодо правомірності виписки зведеної податкової накладної»

ДПСУ зазначає, що для виписки зведеної податкової накладної необхідне дотримання одночасно двох умов (п. 15 Порядку заповнення податкової накладної (наказ мінфіну від 01.11.2011 р. №1379):
1) постачання товарів/послуг повинне мати безперервний або ритмічний характер при постійних зв'язках із покупцем;
2) у договорі повинна бути визначена періодичність оплати поставлених товарів/послуг.
При цьому фактичні обсяги постачання товарів/послуг обов'язково підтверджуються реєстром товаротранспортних накладних чи інших відповідних супровідних документів, згідно з якими здійснено постачання товарів/послуг.
При наявності фактів повернення покупцеві коштів за непоставлені товари/послуги або повернення покупцем товарів, зведена податкова накладна не може визнаватися недійсною через порушення контрагентом строків розрахунків за товари/послуги.
Лише у разі якщо товари/послуги, які отримані платником ПДВ, залишаються не оплаченими протягом терміну позовної давності, вони вважаються безоплатно отриманими, оскільки відсутній факт їх придбання, як це передбачено п. 198.3 ст. 198 ПКУ, а тому платник не має права на податковий кредит щодо таких товарів/послуг.
Якщо платник при придбанні товарів/послуг на підставі отриманої податкової накладної (в т.ч. зведеної податкової накладної) сформував податковий кредит, то в податковому періоді, в якому відбувається списання кредиторської заборгованості, йому необхідно відкоригувати суму податкового кредиту шляхом внесення коригуючих записів до р. II реєстру виданих та отриманих податкових накладних, до ряд. 10.1 та у відповідних випадках до ряд. 15 податкової декларації з ПДВ. Коригування податкового кредиту в даному випадку в розділі II реєстру виданих та отриманих податкових накладних відображається на підставі бухгалтерської довідки.
Принагідно ДПС нагадує, що відповідно до п. 198.2 ст. 198 ПКУ датою виникнення права платника на віднесення сум податку до ПК  вважається дата тієї події, що відбулася раніше:
- дата списання коштів з банківського рахунка платника на оплату товарів/послуг;
- дата отримання платником товарів/послуг, що підтверджено податковою накладною.
Тож за правилом першої події на дату отримання платником товарів/послуг, що підтверджено зведеною податковою накладною, у покупця виникає право на віднесення ПДВ до ПК.


Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»