• Посилання скопійовано

Скористатися запізнілою податковою накладною можна протягом 365 днів з дати її складання

Платник податку — покупець має право скористатися податковою накладною, отриманою із запізненням, протягом 365 календарних днів з дати складання такої податкової накладної

Скористатися запізнілою податковою накладною можна протягом 365 днів з дати її складання

Найголовнішим документом в обліку ПДВ, безумовно, є податкова накладна. Суми ПДВ, зазначені у цьому документі (з дотриманням інших вимог, установлених у ст. 198, 201 тощо), дають право платнику ПДВ — покупцю на податковий кредит, який спричинює зменшення суми податку до сплати. Але трапляється, що на момент складання декларації з ПДВ покупець не має на руках податкової накладної від постачальника або податкова накладна складена з порушеннями. У цьому разі покупці не відображають суми ПДВ у складі ПК (до речі, правомірно, керуючись нормою п. 198.6 ПКУ).

Якщо покупцю — платнику ПДВ дуже потрібен податковий кредит з ПДВ за операцією з придбання товарів/послуг, а податкової накладної, складеної згідно з вимогами чинного законодавства, постачальник йому не надав, то такий покупець може скористатися правом, установленим п. 201.10 ПКУ. А саме: подати скаргу на такого постачальника (за формою додатка Д8 до декларації з ПДВ (1)) та включити суму сплаченого йому ПДВ до податкового кредиту на підставі первинних документів, які підтверджують факт придбання або оплати. Копії таких документів слід надати податківцям у строки, встановлені для подання такої декларації з ПДВ.

Але є причина, через яку платник ПДВ цілеспрямовано не відносить суми податку до податкового кредиту, — щоб уникнути від'ємного показника за результатом податкового періоду. Проте невідображення відповідних сум сплаченого (нарахованого) ПДВ при придбанні товарів/послуг не завжди означає, що втрачається право на податковий кредит за такими сумами.

Відповідно до п. 198.6 ПКУ, платник податку — покупець має право скористатися податковою накладною, отриманою із запізненням, протягом 365 календарних днів з дати складання такої податкової накладної (2). При цьому доводити, що податкова накладна була отримана саме із запізненням, платнику ПДВ — покупцю не треба.

Як рахується зазначений 365-денний строк? Звісно, у календарних днях. Наприклад, строк у 365 к. д. за ПН, виписаною 03.06.2013 р., закінчується 02.06.2014 р., і таку ПН можна включити до декларації з ПДВ за червень 2014 року. А ось ПН, дата якої — 01.06.2013 р., вже не може бути включеною до звітного періоду червня 2014 року, тому що термін 365 к. д. з дати виписки закінчується 31.05.2014 р.

Проте платнику ПДВ у цьому разі слід звернути увагу на такі два моменти:

1) на думку податківців, викладену в УПК №127 (затверджена наказом ДПСУ від 16.02.2012 р. №127, див. «ДК» №11/2012), якщо податкова накладна була включена до реєстру отриманих податкових накладних (далі — Реєстр) звітного періоду, в якому виникало право на податковий кредит, але з будь-яких причин не була відображена в декларації з ПДВ за цей період, така податкова накладна відображається у складі податкового кредиту лише через уточнюючий розрахунок (3) за той звітний період, в якому вона була включена до Реєстру та помилково не включена до декларації з ПДВ. Зауважимо, що це може стати наслідком подання кількох уточнюючих розрахунків. Адже якщо за рахунок такого виправлення зміниться значення рядка 24 і таке значення у майбутніх звітних періодах впливає на значення рядка 25 чи рядка 23, відповідно до п. 5 розділу VI Порядку №678 (4), розрахунок із відповідним уточненням слід подавати за кожен звітний період;

2) якщо податкова накладна отримана у періодах, наступних за періодом, у якому її виписано, вона включається до Реєстру та до декларації з ПДВ у тому звітному періоді, на який припадає дата отримання такої накладної. Таку податкову накладну відображають ось як: у Реєстрі в розділі ІІ у графі 2 зазначають дату її фактичного отримання, у графі 3 — дату її складання постачальником. У декларації з ПДВ, за умови використання придбаного товару/послуг в оподаткованих ПДВ операціях у межах господарської діяльності, запізнілу податкову накладну відображають у загальному значенні рядка 10.1 та у відповідному рядку розділу ІІ додатка 5, у колонці 3 якого зазначають період складання податкової накладної (відповідно до зазначеного у графі 3 розділу ІІ Реєстру).

Насамкінець зауважимо, що дозвіл на включення (з дотриманням терміну у 365 к. д. з дати складання) до складу податкового кредиту сум ПДВ, підтверджених податковими накладними, не стосується решти документів, які підтверджують сплату покупцем або імпортером ПДВ. А це означає, що вчасно не включені суми податку за операціями ввезення на митну територію України товарів (див. п. 198.2 ПКУ), які підтверджуються митними деклараціями, або суми ПДВ, зазначені у документах-замінниках (див. п. 201.11 ПКУ), не можна відносити до ПК за аналогією з п. 198.6 ПКУ — протягом 365 к. д.

--1--

Затверджена наказом Міндоходів від 13.11.2013 р. №678.

--2--

Платники податку, які застосовують касовий метод, мають право на включення до податкового кредиту сум податку на підставі податкових накладних, отриманих протягом 60 календарних днів з дати списання коштів з банківського рахунка платника податку (останній абзац п. 198.6 ПКУ).

--3--

Форма уточнюючого розрахунку затверджена наказом Міндоходів від 13.11.2013 р. №678.

--4--

Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Міндоходів від 13.11.2013 р. №678.

Олена ВОДОП'ЯНОВА

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»