• Посилання скопійовано

Загальна сума ПДВ за касовим чеком протягом дня не може перевищувати 40,00 грн

Для права на ПК з ПДВ за касовим чеком встановлено обмеження: загальна сума отриманих товарів/послуг не може перевищувати 240,00 грн на день

Загальна сума ПДВ за касовим чеком протягом дня не може перевищувати 40,00 грн

За загальним правилом, підставою для відображення сум ПДВ у складі податкового кредиту є податкова накладна, яка оформлена без порушень норм ст. 201 ПКУ. Крім того, п. 201.11 ПКУ передбачено право на нарахування сум ПДВ, які відносяться до складу ПК з ПДВ, на підставі так званих документів-замінників, зокрема касових чеків. У цьому разі для підтвердження права на ПК з ПДВ не потрібна наявність податкової накладної, але слід дотримувати інших вимог. Отже, на підставі касових чеків суми податку можна відносити до ПК з ПДВ, якщо у цьому документі міститься:

— сума отриманих товарів/послуг;

— загальна сума нарахованого податку (з визначенням фіскального номера — фіскальний номер реєстратора розрахункових операцій, перед яким друкуються великі літери «ФН», та податкового номера постачальника — перед номером друкуються великі літери «ПН») (1).

При цьому для права на ПК з ПДВ за касовим чеком п. 201.11 ПКУ встановлено обмеження: загальна сума отриманих товарів/послуг не може перевищувати 240,00 грн на день (у т. ч. ПДВ). Своєю чергою, це означає, що загальна сума ПДВ за касовим чеком (чеками) протягом одного дня не може перевищувати 40,00 грн.

Фактично за касовими чеками без наявності ПН від постачальника встановлено ліміт. Такий ліміт застосовується за всіма касовими чеками протягом дня, а не за кожним постачальником окремо за всіма готівковими розрахунками. Також важливо: якщо загальна сума у касовому чеку є більшою за 240,00 грн (у т. ч. ПДВ), покупець на підставі такого чека без наявності ПН не має права відобразити суму ПДВ (або її частину в межах 40,00 грн ПДВ) у складі ПК з ПДВ. Підтверджується це і нормою п. 2 розділу IV Порядку №708 (2)).

--1--

Обов'язкові реквізити, які повинен містити касовий чек, встановлено п. 3.2 Положення про форму та зміст розрахункових документів, затвердженого наказом ДПАУ від 01.12.2000 р. №614.

--2--

Порядок ведення реєстру виданих та отриманих податкових накладних, затверджений наказом Міндоходів від 25.11.2013 р. №708.

Як повідомляється у листі ДПСУ від 21.03.2013 р. №116/4/15-33-13 (див. «ДК» №19/2013), «датою відображення податкового кредиту повинна бути дата, зазначена у касовому чеку, незалежно від дати звітування працівником». Отже, правило 365 к. д., встановлене абз. 3 п. 198.6 ПКУ, не застосовується — воно стосується лише податкових накладних.

Отримані касові чеки, які заміняють ПН і дають покупцю право на ПК, заносять до Реєстру виданих та отриманих податкових накладних, а згодом такі дані відображатимуться у декларації з ПДВ у загальному порядку в рядку 10.1. Касові чеки з правом на ПК відображають у розділі II Реєстру платника ПДВ. У графі 1 розділу II Реєстру проставляють номер запису такого документа. Цей номер запису переносять на зазначений документ. У графі 2 проставляють дату отримання, графи 3, 4 містять реквізити касового чека. Графа 5 показує вид документа згідно з позначеннями: ЧК — касовий чек, у графах 6, 7 зазначають найменування та індивідуальний податковий номер постачальника. Графи 8, 9, 10 заповнюються звичайно.

При заповненні рядка 10 декларації з ПДВ платник податку подає додаток 5 «Розшифровки податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів». Відомості щодо суми ПДВ за касовим чеком (чеками) відображає у частині «Операції з придбання з податком на додану вартість, які надають право формування податкового кредиту (рядки 10.1 + 15.1 декларації)» розділу ІІ «Податковий кредит» додатка 5.

Олена Водоп'янова

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»