• Посилання скопійовано

Електронне адміністрування ПДВ: чого очікувати платникам?

Враховуючи складність та масштабність змін, які передбачаються проектом про порядок електронного адміністрування ПДВ, спробуймо їх проаналізувати

Електронне адміністрування ПДВ: чого очікувати платникам?

З 03.08.2014 р. набрав чинності Закон №1621 (1), яким було внесено зміни до ПКУ щодо електронного адміністрування ПДВ. Почати діяти ці зміни мають з 01.01.2015 р., але ще до того, протягом 3 місяців з дати набрання чинності Законом №1621 (тобто до 03.11.2014 р.) КМУ має затвердити нормативно-правові акти, необхідні для реалізації цього закону. Одним із таких актів стане Порядок електронного адміністрування ПДВ (далі — Порядок), проект якого з'явився на сайті ДФСУ (2). Враховуючи складність та масштабність змін, які передбачаються цим проектом, проаналізуймо їх уже зараз.

Для чого створюється цей Порядок?

Як зазначено на сайті ДФСУ, метою створення Порядку є:

— затвердження механізму відкриття та закриття рахунків у системі електронного адміністрування ПДВ;

— регулювання особливостей складання податкових накладних (далі — ПН) та розрахунків коригування кількісних і вартісних показників до податкових накладних (далі — РК) в умовах дії системи електронного адміністрування ПДВ;

— затвердження механізму проведення розрахунків із бюджетом із застосуванням рахунків у системі електронного адміністрування ПДВ.

Саме у розрізі цих завдань ми розглянемо далі норми Порядку.

До речі, цей порядок не вирішує всіх питань, які виникають у процесі аналізу майбутнього електронного адміністрування ПДВ. Зокрема, щодо паперових податкових накладних, які не були використані у складі податкового кредиту платниками ПДВ, та сум від'ємного значення ПДВ, яке враховано у рядку 24 декларації з ПДВ, станом на 01.01.2015 р. Відповідь на ці запитання мають дати інші нормативно-правові акти. А зараз розглянемо те, що наразі передбачено в проекті Порядку.

Відкриття/закриття ПДВ-рахунків

Перша дія у «виставі» «Електронне адміністрування ПДВ» відбудеться ще цього року і, як передбачено ст. 200-1 ПКУ, без участі самих платників ПДВ. Таким платникам податків мають бути відкриті ПДВ-рахунки в банку, який визначено змінами до ч. 5 ст. 15 Закону України від 06.07.2012 р. №5178-VI «Про депозитарну систему України». Це буде ПАТ «Розрахунковий центр з обслуговування договорів на фінансових ринках» (далі — банк). При цьому ПДВ-рахунки відкриють навіть для тих платників ПДВ, які перебувають на спецрежимі згідно зі ст. 209 ПКУ. Кожен платник ПДВ отримає свій єдиний і окремий ПДВ-рахунок, на який йому доведеться перераховувати певні платежі. Отже, завдання платників ПДВ — ще до 01.01.2015 р. дізнатися в ДПІ за місцем обліку реквізити такого рахунка.

Працювати ПДВ-рахунки почнуть з 01.01.2015 р. для тих платників ПДВ, які були зареєстровані платниками до 01.01.2015 р., і з дати реєстрації платником ПДВ для тих, які будуть зареєстровані після 01.01.2015 р. Тобто перше поповнення ПДВ-рахунка можна буде зробити вже тільки після 01.01.2015 р.

Закриває ПДВ-рахунок теж сама ДФСУ — шляхом надсилання банку реєстру, в якому зазначаються відомості про анульованого платника ПДВ.

Зверніть увагу: у разі повторної реєстрації особи платником ПДВ їй відкривають новий ПДВ-рахунок у загальному порядку.

--1--

Закон України від 31.07.2014 р. №1621-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України», див. коментар у «ДК» №33-34/2014.

--2--

http://sfs.gov.ua/diyalnist-/regulyatorna-politika-/regulyatorna-politika/2014-rik/63322.html.

Більш детально читайте в свіжому випуску ДК №42 (20.10.2014) у статті А. Бикової "Електронний ПДВ У проекті КМУ".

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»