• Посилання скопійовано

НАБУ: платник повинен мати право на податковий кредит незважаючи на помилки в накладній

НАБУ вважає, що платник ПДВ повинен мати право на податковий кредит навіть тоді, коли податкова накладна заповнена з помилками

НАБУ: платник повинен мати право на податковий кредит незважаючи на помилки в накладній

Незалежна асоціація банків України (НАБУ) виступає за збереження права платника податку враховувати в податковому кредиті суму ПДВ, яка була вказана у податковій накладній, що заповнена чи зареєстрована з помилками. Про це говориться у листі НАБУ на адресу Державної фіскальної служби (ДФС).

У НАБУ пояснюють, що з 1 січня 2015 року відповідно до Податкового кодексу України, якщо продавець заповнив чи зареєстрував податкову накладну з помилками, або відмовляється її надавати, то покупець має право додати до податкової декларації заяву зі скаргою на такого постачальника. При цьому, така заява не буде підставою для включення сум податку на додану вартість до складу податкового кредиту (на сьогодні заява із скаргою на клієнта дає право включити суму податку до податкового кредиту).

«З 1 січня 2015 року від сум ПДВ за отриманими податковими накладними буде залежати сума, на яку платник податку зможе зареєструвати видані податкові накладні. Відповідно, податкові накладні, які заповнені з порушенням порядку заповнення або порядку реєстрації будуть зменшувати цей ліміт, хоча помилка заповнення виникають не з вини платника податку», — говориться у листі НАБУ.

Крім того, НАБУ вважає за доцільне передбачити можливість внесення незначних змін до зареєстрованих податкових накладних, якщо сума ПДВ і кількість поставки не змінюються.

На сьогодні, якщо податкова накладна в паперовому вигляді виписана з відсутністю деяких реквізитів (наприклад: не заповнено номер телефону, або не вказано назву, номер, дату договору, некоректно вказано податкову адресу платника), то Контрагент може звернутися до платника для виписки коректної накладної з усіма необхідними реквізитами. При електронній виписці податкових накладних така можливість відсутня, що автоматично збільшує кількість податкових накладних, які платник не має права відображати у податковій звітності. 

Джерело: Незалежна асоціація банків України

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»