• Посилання скопійовано

Податківці нагадують основні положення електронного адміністрування ПДВ

Державна фіскальна служба нагадала основні правила роботи системи електронного адміністрування ПДВ

Податківці нагадують основні положення електронного адміністрування ПДВ

ДФСУ у листі від 10.12.2014 р. №14618/7/99-99-19-03-01-17 розглянула деякі питання електронного адміністрування ПДВ та відзначила наступне.

Платники ПДВ, у яких станом на 01.01.2015 р. обсяг оподатковуваних операцій за останні 12 календарних місяців не перевищує 1 млн.грн., отримують можливість анулювати свою реєстрацію платника ПДВ.

Відкриття електронних рахунків у системі електронного адміністрування ПДВ здійснюється без участі платників податку, тобто, їм не потрібно відвідувати Казначейство з метою відкриття такого рахунка.

Відкриття та обслуговування електронних рахунків Казначейством здійснюється на безоплатній основі. Інформація про рух коштів на електронних рахунках платникам податку надаватиметься ДФС за відповідним запитом платника на безоплатній основі без обмеження кількості запитів та у часі.

Починаючи з першого звітного періоду 2015 року (січень, І-й квартал), податкова звітність з ПДВ подається до контролюючого органу всіма платниками податку виключно в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Для забезпечення накладання електронного цифрового підпису платникам ПДВ необхідно буде мати посилені сертифікати відкритих ключів, які можна отримати в АЦСК Інформаційно-довідкового департаменту ДФС (безоплатно) або в будь-якому з його відокремлених пунктів реєстрації користувачів, або в інших АЦСК.

Платники ПДВ, які на сьогодні подають податкову звітність в електронному вигляді та вже мають посилені сертифікати, можуть продовжувати їх використання після 1 січня 2015 року (з урахуванням їх строку чинності).

Що стосується подання податкових декларацій з ПДВ у паперовій формі, то останнім звітним періодом, за який податкові декларації з ПДВ можуть бути подані на паперових носіях, є грудень 2014 року (граничний термін подання 20.01.2015 р.) ІV квартал 2014 року (граничний термін подання 09.02.2015 р.).

Платникам податку, які застосовують спецрежим, у системі електронного адміністрування податку відкривається єдиний електронний рахунок для обліку сум податку як в межах діяльності, визначеної статтею 209 Кодексу, так і у межах іншої діяльності.

Такі платники реєструють в ЄРПН всі податкові накладні: як ті, що складені на операції з постачання товарів (послуг) в межах спецрежиму, так і ті, що складені у зв’язку із здійсненням інших операцій з постачання.

З 01.01.2015 р. суми бюджетного відшкодування, задекларовані в деклараціях за звітні (податкові) періоди до 1 січня 2015 року, підлягають відшкодуванню у порядку, встановленому статтею 200 Кодексу у редакції, що діяла станом на 31.12.2014 р., тобто залишок непогашеного від’ємного значення станом на 01.01.2015 не анулюється, обліковується окремо у складі податкової декларації з ПДВ за звітні періоди після 01.01.2015 р. та відшкодовується платникам в автоматичному або звичайному режимі за правилами та у терміни, передбачені ПКУ станом на 31.12.2014 р.

Суми бюджетного відшкодування, задекларовані у звітних періодах після 1 січня 2015 року, повертатимуться платникам і в звичайному, і в автоматичному режимі. При цьому спрямування бюджетного відшкодування ПДВ у рахунок погашення податкових зобов’язань майбутніх періодів скасовується. Після 1 січня 2015 року бюджетне відшкодування ПДВ здійснюватиметься виключно коштами на поточний рахунок платника.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»