• Посилання скопійовано

Мінфін готує зміни до порядку обліку платників

Оприлюднено проекти наказів Мінфіну про зміни до Положення про реєстрацію платників ПДВ, а також зміни до Порядку обліку платників податків і зборів

Мінфін готує зміни до порядку обліку платників

ДФСУ оприлюднено проект наказу Міністерства фінансів України „Про затвердження Змін до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість”.

Проект розроблено з метою забезпечення реалізації вимог Закону України від 28 грудня 2014 року № 71-VIII „Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи”.

Проектом передбачається вирішити такі питання з реєстрації платників ПДВ:

1) скорочення строку реєстрації платника ПДВ у контролюючому органі з 5 до 3 робочих днів від дня надходження реєстраційної заяви (нова редакція пункту 183.9 статті 183 Кодексу);

2) визначення дати реєстрації особи як платника ПДВ за правилами, встановленими пунктом 183.9 статті 183 Кодексу у новій редакції;

3) реєстрація платника ПДВ за новими правилами спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, групами і ставками єдиного податку, що передбачають або не передбачають сплату податку на додану вартість (зміни до пункту 291.4 статті 291, пунктів 293.3 та 293.8 статті 293, підпункту 298.1.5 пункту 298.1 статті 298 Кодексу).

Так, замість шести груп платників єдиного податку запроваджено чотири групи (перша та друга групи – для фізичних осіб – підприємців, третя група – для юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, четверта – для сільськогосподарських товаровиробників).

Реєстрація таких осіб здійснюється не раніше дати зміни системи оподаткування з урахуванням положень статті 293 Кодексу, відповідно до яких:

ставкою єдиного податку, що передбачає сплату податку на додану вартість, є ставка єдиного податку, визначена для третьої групи у розмірі 2%;

ставкою єдиного податку, що не передбачає сплати податку на додану вартість, є ставка єдиного податку, визначена для третьої групи у розмірі 4%.

Платник єдиного податку четвертої групи реєструється платником ПДВ (у тому числі як суб’єкт спеціального режиму оподаткування) за загальними правилами незалежно від дати переходу на сплату єдиного податку, встановленого для четвертої групи. Реєстраційна заява подається у строки, встановлені для обов’язкової або добровільної реєстрації.

Питання, які пропонується врегулювати, поширюються на юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців.

Зауваження та пропозиції до Проекту від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються протягом двох тижнів на адресу розробника поштову – 04655, Львівська площа, буд. 8, Державна фіскальна служба України, Департамент реєстрації платників та електронних сервісів, та електронну – oblik@minrd.gov.ua, а також на адресу поштову Державної служби України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва – 01011, м. Київ, вул. Арсенальна, буд. 9/11.

Крім цього, ДФСУ оприлюднено проект наказу Міністерства фінансів України „Про затвердження Змін до Порядку обліку платників податків і зборів”.

Проект наказу розроблено з метою приведення положень Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 22.04.2014 № 462), зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 14.05.2014 за № 503/25280 (далі – Порядок обліку) у відповідність до Закону України від 28.12.2014 № 71 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» (далі – Закон № 71).

Проектом встановлюється, що якщо великий платник податків не подав заяву за ф.№ 1-ОПП про взяття на облік з початку календарного року, на який сформовано реєстр великих платників податків, до контролюючого органу, що здійснює супроводження великих платників податків, то стосовно такого платника податків центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, приймає рішення про зміну основного місця обліку та переведення на облік у контролюючий орган, що здійснює супроводження великих платників податків.

Повідомлення, що формуються контролюючими органами при проведенні заходів пов’язаних з припиненням юридичних осіб, та повідомлення про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням за ф.№ 18-ОПП направляються державному реєстратору поштовим відправленням або в електронному вигляді у порядку взаємного обміну інформацією з реєстрів Державної реєстраційної служби України та Державної фіскальної служби України.

Зауваження та пропозиції до Проекту від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань можна надсилати упродовж двох тижнів з дати оприлюднення Проекту на адресу розробника: поштову – 04655, м. Київ, Львівська площа, 8, Державна фіскальна служба України, Департамент реєстрації платників та електронних сервісів – oblik@minrd.gov.ua та до Державної регуляторної служби України – 01011, м. Київ, вул. Арсенальна, буд. 9/11.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»