• Посилання скопійовано

ПДВ будуть і далі повертати облігаціями

Державна фіскальна служба не виключає подальшого використання державних облігацій як інструменту відшкодування платежів з ПДВ і, можливо, переплат з податку на прибуток

ПДВ будуть і далі повертати облігаціями

Про це заявив під час прес-конференції голова Державної фіскальної служби Ігор Білоус.

"ПДВ-облігації - це в будь-якому разі краще, ніж нічого. Ми в 2014 році випустили облігацій на майже 7 млрд гривень і, таким чином, запустили фондовий ринок", - сказав Білоус. "Зараз ми виходимо з того, що маємо. Хотілося б, звісно, все відшкодовувати і повертати грішми. Проте ПДВ-облігації можна використовувати і далі. Крім того, ми обговорюємо такий механізм щодо переплат з податку на прибуток", - додав він.

Як повідомлялося, вперше про можливість випуску ПДВ-облігацій в березні 2014 року заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Він наголосив, що йдеться не про казначейські векселі, а про повноцінні внутрішні державні зобов'язання, які можуть бути використані для виплати заборгованості з відшкодування ПДВ, яка на початок 2014 року становила близько 16,7 млрд. гривень.

Кабмін 21 травня 2014 року ухвалив рішення випустити ПДВ-облігації номінальною вартістю 1 тисяч гривень, терміном обороту 5 років і ставкою купона на рівні облікової ставки НБУ на загальну суму 7 млрд гривень. Перший транш ПДВ-облігацій на 3,5 млрд гривень Мінфін випустив 8 липня, другий на 2,2 млрд гривень - 29 липня, а третій на 955 млн гривень - 21 серпня.

Потім Мінфін випустив ще два транші облігацій. На початку вересня 2014 року обсяг виданих облігацій становив 6,4 млрд гривень. Найбільшими тримачами ПДВ-облігацій стали металургійні компанії - "Арселорміттал Кривий Ріг", Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат, контрольований швейцарською гірничорудною компанією Ferrexpo, і корпорація ІСД. За інформацією Держказначейства, "Арселорміттал Кривий Ріг" одержав ПДВ-облігацій на 1,55 млрд гривень, Полтавський ГЗК - на 1,36 млрд гривень, ІСД - на 1,3 млрд гривень.

Серед інших великих тримачів ПДВ-облігацій - Єристовський ГЗК, також контрольований Ferrexpo (159,4 млн гривень), компанія "Кернел-трейд", підрозділ агрохолдингу "Кернел" (190 млн гривень), а також агрокомпанії - "Райз", яка входить до групи компаній "Укрлендфармінг" (253,7 млн гривень), і "Сантрейд", яка входить в агрохолдинг Bunge (156,1 млн гривень).

Джерело: Федерація роботодавців України

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»