• Посилання скопійовано

Порядок визначення відповідності платника критеріям для ПДВ-відшкодування змінено

Внесено зміни до Порядку визначення відповідності платника ПДВ критеріям, які дають право на отримання автоматичного бюджетного відшкодування

Порядок визначення відповідності платника критеріям для ПДВ-відшкодування змінено

Суттєві зміни до правил автоматичного бюджетного відшкодування ПДВ внесені ще з початку року Законом №71-VIII до Податкового кодексу. Тепер настала черга й Порядку визначення відповідності платника ПДВ критеріям, які дають право на отримання автоматичного бюджетного відшкодування податку на додану вартість.

Так, Наказом від  23.01.2015 р. №13 Мінфін вніс зміни до Порядку в частині переліку даних, на підставі яких формуються критерії, та порядок їх обрахунку.

Зокрема, з переліку виключено критерій, який застосовувався до великих платників податків,  які не декларували від'ємного значення об'єкта оподаткування податком на прибуток за підсумками останнього звітного (податкового) року.

Натомість в новій редакції викладено пп. 3 п. 4 Порядку, а саме: платники податку мають необоротні активи, залишкова балансова вартість яких на звітну дату за даними податкового обліку перевищує у три рази суму ПДВ, заявлену до відшкодування, або отримали терміном на один рік від банківської установи фінансову гарантію, що діє з дня подачі відповідної заявки про повернення суми бюджетного відшкодування.

Для формування критерію щодо наявності фінансової гарантії використовуються дані Заяви про повернення суми бюджетного відшкодування (додаток 4 до податкової декларації з ПДВ), в якій платник ПДВ (за наявності такої фінансової гарантії) вказує:

  • найменування банківської установи, що видала фінансову гарантію;
  • суму, на яку видано фінансову гарантію;
  • дату видачі та дату закінчення терміну дії фінансової гарантії.

При цьому сума, на яку видано фінансову гарантію (ФГ), повинна бути не меншою, ніж сума ПДВ, заявлена до бюджетного відшкодування (БВ), тобто ФГ більше або дорівнює БВ. Термін дії фінансової гарантії не може бути меншим, ніж один рік з дня подачі відповідної заяви про повернення суми бюджетного відшкодування.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»