• Посилання скопійовано

Спецрежимники не можуть перерахувати суми ПДВ зі спецрахунку на поповнення електронного

ДФСУ вважає, що суми ПДВ, які обліковуються на спеціальному рахунку сільськогосподарського підприємства, не можуть бути перераховані на поповнення електронного рахунку

Спецрежимники не можуть перерахувати суми ПДВ зі спецрахунку на поповнення електронного

Податківці у підкатегорії 101.22 ЗІР розповіли, чи можуть суми переплат з ПДВ, що обліковуються на спеціальному рахунку платників, які застосовують спеціальний режим оподаткування згідно зі ст. 209 ПКУ, бути перераховані на поповнення електронного рахунку.

Механізм відкриття та закриття рахунків у системі електронного адміністрування податку на додану вартість визначений Порядком електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 р. № 569 (далі - Порядок № 569).

Згідно із п. 23 Порядку № 569 якщо платником податку, який застосовує спеціальний режим оподаткування у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства, за результатами звітного періоду задекларовано суми податку, які підлягають сплаті до бюджету та/або на його спеціальний рахунок, кошти з електронного рахунка перераховуються до бюджету, а після розрахунку в повному обсязі з бюджетом - на спеціальний рахунок такого платника.

Відповідно до п. 209.2 ст. 209 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами і доповненнями (далі – ПКУ) згідно із спеціальним режимом оподаткування сума податку на додану вартість, нарахована сільськогосподарським підприємством на вартість поставлених ним сільськогосподарських товарів/послуг, не підлягає сплаті до бюджету та повністю залишається в розпорядженні такого сільськогосподарського підприємства для відшкодування суми податку, сплаченої (нарахованої) постачальнику на вартість виробничих факторів, за рахунок яких сформовано податковий кредит, а за наявності залишку такої суми податку - для інших виробничих цілей.

Порядок акумулювання сільськогосподарськими підприємствами сум податку на додану вартість на спеціальних рахунках, відкритих у банках та/або органах, які здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12 січня 2011 р. № 11 (далі - Порядок № 11). Зокрема, пунктом 4 Порядку № 11 визначено, що сума податку на додану вартість, що акумулюється на спеціальному рахунку, не підлягає вилученню до державного бюджету і використовується сільськогосподарським підприємством відповідно до пункту 209.2 статті 209 Кодексу. Для сільськогосподарських товаровиробників під виробничими цілями слід вважати витрати, що безпосередньо пов’язані з веденням діяльності у сфері сільського господарства.

У разі нецільового використання суми податку на додану вартість сільськогосподарське підприємство несе відповідальність відповідно до законодавства.

Отже, суми ПДВ, які обліковуються на спеціальному рахунку сільськогосподарського підприємства, можуть бути використані сільськогосподарським підприємством виключно в порядку, визначеному п. 209.2 ст. 209 ПКУ та не можуть бути перераховані на поповнення електронного рахунку (таке перерахування буде вважатися нецільовим використанням коштів).

На підставі: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»