• Посилання скопійовано

Преміювання працівників: облік

ДФС у м. Києві надала роз’яснення щодо податкового обліку з ПДВ стосовно преміювання працівників товаром, який є продукцією підприємства

Преміювання працівників: облік

Відповідно до пп. 14.1.191 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України під постачанням товарів розуміють будь-яку передачу права на розпорядження товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару. Крім того, постачанням товарів також вважається безоплатна передача майна іншій особі (пп. «в» пп. 14.1.191 ст. 14 Податкового кодексу України).

Тобто,  у разі дарування товарів  навіть працівникам, така операція належатиме до постачання. Отже, слід нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ (крім випадків, передбачених ст. 196, 197 розділу V та розділом ХХ Податкового кодексу України).

Податкові зобов’язання з ПДВ за такою операцією відображають в періоді передачі подарунків працівникам (п. 187.1 ст. 187 Податкового кодексу України).

Базою для нарахування податкових зобов’язань з ПДВ буде договірна вартість таких подарунків, але не нижче ціни придбання товарів чи їх собівартості (якщо подарунком є продукція підприємства) (абзац 5 п. 188.1 ст. 188 Податкового кодексу України).

Що стосується податкового кредиту, то тут, хоча товари й використані в оподатковуваних операціях (нараховано податкові зобов’язання з ПДВ під час постачання (передачі працівникам), але,  немає зв'язку із господарською діяльністю. Отже, при купівлі (виготовленні) таких товарів не  формується податковий кредит з ПДВ згідно з п. 198.3 ст. 198 Податкового кодексу України (якщо відомо, що такі товари закуповуються або виготовляються з метою дарування).

Джерело: ГУ ДФС у м. Києві

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»