• Посилання скопійовано

Податкова накладна: виправляємо помилки правильно

ДФС у Вінницькій області звертає увагу платників ПДВ на особливості виправлення деяких помилок, які були допущені при складанні податкових накладних

Податкова накладна: виправляємо помилки правильно

Насамперед, враховуючи загальні вимоги Податкового кодексу, звертаємо увагу на те, що оскільки можливість реєстрації в ЄРПН податкових накладних та розрахунків коригування обмежується терміном у 180 днів, виправлення помилок у раніше складених податкових накладних можливе лише у випадку, коли з дати складання податкової накладної з помилками не минуло 180 календарних днів.

Отож, наприклад, якщо помилка була допущена у полі «ІПН покупця», алгоритм її виправлення такий. Спочатку продавець має скласти розрахунок коригування до такої податкової накладної, в якому у заголовній частині зазначаються дані із заголовної частини помилкової податкової накладної (тобто з помилковим ІПН), а в табличній частині зазначається зі знаком «-» обсяг операцій з постачання товарів чи послуг та інші показники, що  були зазначені в податковій накладній. Слід зазначити, що у полі «Дата складання» відображається дата складання податкової накладної з помилковим ІПН. Далі такий розрахунок коригування слід зареєструвати в ЄРПН. Наступний крок виправлення помилки – складання та реєстрація в ЄРПН другої податкової накладної, в якій вже буде відображено правильний податковий номер покупця. Дата складання податкової накладної залишається незмінною, адже саме тоді виникли податкові зобов’язання продавця, а от порядковий номер податкової накладної буде новий. В табличній частині другої податкової накладної зазначається обсяг операцій та інші показники, що були зазначені у попередній податковій накладній.

Джерело: ДФС у Вінницькій області

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»