• Посилання скопійовано

Від'ємне значення ПДВ в декларації - чергове роз'яснення податківців

ДФС розглянула питання щодо врахування від'ємного значення ПДВ попередніх податкових періодів у системі електронного адміністрування ПДВ

Від'ємне значення ПДВ в декларації - чергове роз'яснення податківців

ДФСУ у листі від 03.06.2015 р. №11505/6/99-99-19-03-02-15 розглянула питання щодо врахування від'ємного значення ПДВ попередніх податкових періодів у системі електронного адміністрування ПДВ та повідомила.

Непогашені залишки ПДВ, що були заявлені платниками до бюджетного відшкодування за звітні періоди до 1 лютого 2015 року, задекларовані до бюджетного відшкодування за звітні періоди до 1 лютого 2015 року в рахунок зменшення податкових зобов'язань з ПДВ наступних звітних періодів, від'ємне значення суми, розрахованої згідно з пунктом 200.1 статті 200 ПКУ, та залишок від'ємного значення попередніх звітних періодів після бюджетного відшкодування, задекларовані платниками податку за звітні періоди до 1 лютого 2015 року, за вибором платника податку, який він відображає у заяві, що подається у складі податкової декларації:

  •  або без проведення перевірок, передбачених статтею 200 Кодексу, збільшують розмір суми податку, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні / розрахунки коригування до податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних, визначену пунктом 200-1.3 статті 200-1 ПКУ, з одночасним збільшенням розміру суми податкового кредиту у податковій декларації за звітний період, в якому було здійснено таке збільшення;
  •  або підлягають поверненню платнику у порядку, визначеному статтею 200 ПКУ у редакції, що діяла станом на 31 січня 2014 року.

Згідно з Порядком електронного адміністрування ПДВ, ДФС автоматично збільшує реєстраційну суму після проведення камеральної перевірки податкової декларації, у якій задекларовано вибір платника щодо подальшого спрямування залишків від'ємного значення ПДВ на 1 лютого 2015 року. Також зазначено, що додаток 2, в якому обліковуються залишки від'ємного значення ПДВ на 1 лютого 2015 року, є невід'ємною частиною декларації з податку на додану вартість.

При цьому сума такого збільшення реєстраційної суми відображається платником податку у складі податкового кредиту податкової декларації за той звітний період, в якому відбулось відповідне збільшення реєстраційної суми.

Таким чином, якщо збільшення реєстраційної суми здійснювалося у березні 2015 року за результатами декларацій з ПДВ за лютий 2015 року, то збільшити розмір податкового кредиту на суму залишку від'ємного значення з ПДВ, на яку було збільшено реєстраційну суму у березні 2015 року, можна лише у податковій декларації з ПДВ за березень 2015 року.

Також платникам, які станом на 01.02.2015 р. мали непогашені залишки від'ємного значення попередніх податкових періодів, що після бюджетного відшкодування включаються до складу податкового кредиту наступного податкового періоду, задекларовані у декларації за січень 2015 року, було надано роз'яснення про можливість врахування таких залишків при розрахунку суми податку, що підлягала сплаті до бюджету у декларації за лютий 2015 року. Таким чином, упереджено відволікання оборотних коштів таких платників на сплату задекларованого позитивного значення ПДВ.

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»