• Посилання скопійовано

ДФС не повинна нараховувати штрафи за помилки у призначенні платежу, - юристи

Застосування штрафних санкцій з боку ДФС періодично стає об’єктом судових спорів, які можуть тривати роками

ДФС не повинна нараховувати штрафи за помилки у призначенні платежу, - юристи

Як відстоювати свої права платникам податків, які допустили технічну помилку при сплаті податків, вказавши невірне призначення платежу, розбиралися юристи.

16 червня ц.р. Верховний Суд України (далі – ВСУ) своїм рішенням підтримав платника податків у ситуації з помилковим зарахуванням податку. А саме – платник виявив наступного дня, що гроші було зараховано на інший податковий рахунок. Помилку було оперативно виправлено, проте фіскальний орган у таких діях зауважив прострочення платежу, терміни якого визначені пунктом 57.1 статті 57 Податкового кодексу України, і вирішив застосувати штрафні санкції.

«Від такої ситуації не застрахований жоден платник податків. Помилкою може стати банальна друкарська помилка у вказівці коду призначення платежу, яка потім обернеться штрафом», – розповідає керуючий партнер ЮК Prove Group Владислав Кочкаров.

У згаданих обставинах не тільки платник податків і фіскальна служба неоднаково трактували положення закону, а й суди різних інстанцій виносили протилежні рішення по справі.

У свою чергу ВСУ, розглядаючи даний спір між платником податків і фіскальним органом, дійшов висновку, що платник податків перерахував суму податку до державного бюджету.

«Оскільки такі кошти зараховуються на єдиний казначейський рахунок, то помилкове визначення коду бюджетної класифікації та номера рахунку не є достатньою підставою для висновку про те, що податки не сплачені. Таким чином, немає і порушення з боку платника податків», – коментує В. Кочкаров.

Отже, якщо при сплаті податків буде допущено помилку в призначенні платежу, і гроші будуть зараховані як сплата іншого податку, то бухгалтерія зможе звернутися до фіскального органу – і суму перекинуть з одного рахунку на інший. При цьому штрафні санкції за порушення терміну сплати податків не повинні нараховуватися. Однак тут важливим моментом є те, що платник повинен сплатити податок. Якщо ж гроші не були перераховані до бюджету, нехай навіть через якусь помилку, то у фіскальної служби будуть всі підстави оштрафувати платника.

Також нагадаємо, що в деяких випадках гроші надходять в різні бюджети (місцеві й державний). А територіальні фіскальні органи в згаданих умовах, можливо, не будуть дотримуватися позиції, встановленої Верховним Судом, і спробують все-одно нарахувати штрафні санкції.

Джерело: Коментарі

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»