• Посилання скопійовано

Переплати з ПДВ: особливості зарахування у збільшення реєстраційної суми

ДФСУ розглянула нюанси зарахування надміру сплачених грошових зобов’язань з ПДВ станом на 01.07.2015 р. у збільшення реєстраційної суми

Переплати з ПДВ: особливості зарахування у збільшення реєстраційної суми

Ситуація: У травні - червні 2015 року на підприємстві відбулася комплексна перевірка, за результатами якої було прийнято податкове повідомлення-рішення у зв’язку з порушенням норм податкового законодавства в частині оподаткування ПДВ. Підприємство 23.06.2015 р. сплатило суму, зазначену в повідомленні-рішенні, до бюджету. В інтегрованій картці платника податку (далі - ІКПП) повідомлення-рішення було проведено 04.07.2015 р.

Таким чином, сплачені за актом перевірки кошти станом на 01.07.2015 р. обліковувались в ІКПП як надміру сплачені грошові зобов’язання з податку на додану вартість (переплата).

У листі від 14.09.2015 р. № 19558/6/99-99-19-03-02-15 ДФСУ нагадала, що зареєстрованим платникам податку значення реєстраційної суми автоматично збільшується контролюючим органом на суму помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань з ПДВ станом на 1 липня 2015 року. Такі помилково та/або надміру сплачені грошові зобов’язання вважаються погашеними одночасно із збільшенням реєстраційної суми.

Особливості відображення сум помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань з ПДВ у податковій звітності роз’яснено в листі ДФС від 22.06.2015 р. N 22408/7/99-99-19-03-01-17.

Податківці зауважують, що норма ПКУ, якою передбачено врахування наявних станом на 01.07.2015 р. помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань з ПДВ у збільшення реєстраційної суми, діє з 01.01.2015 р. і Законом N 643 була змінена лише редакційно.

Таким чином, на суму грошових коштів, сплачених підприємством в рахунок погашення податкових зобов’язань та штрафних санкцій за податковим повідомленням-рішенням, підприємству було збільшено реєстраційну суму і одночасно погашено її як переплату.

Вказана реєстраційна сума платника податку може бути використана ним для реєстрації податкових накладних в ЄРПН.

Водночас податківці повідомляють, що для погашення податкового боргу за нарахованими за результатами комплексної перевірки податковими зобов’язаннями з ПДВ та штрафних санкцій та для припинення нарахування пені підприємству необхідно сплатити відповідну суму грошових зобов’язань зі свого поточного рахунка до бюджету.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»