• Посилання скопійовано

Експорт товарів за ціною, нижчою за собівартість: нюанси оподаткування ПДВ

Якщо собівартість перевищує фактичну ціну (договірну вартість) постачання, постачальник складає дві податкові накладні

Експорт товарів за ціною, нижчою за собівартість: нюанси оподаткування ПДВ

ДФСУ у листі від 10.08.2015 р. N 16878/6/99-99-19-03-02-15 нагадує, що операції з експорту товарів оподатковуються за нульовою ставкою.

Датою виникнення податкових зобов'язань в разі експорту товарів є дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетину митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства.

Якщо база оподаткування визначається виходячи із собівартості самостійно виготовлених товарів/послуг і перевищує суму постачання таких товарів/послуг, необоротних активів, визначену виходячи з їх договірної вартості, тобто собівартість перевищує фактичну ціну (договірну вартість) постачання, постачальник (продавець) складає дві податкові накладні:

  • на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання,
  • на суму, розраховану виходячи з перевищення собівартості над фактичною ціною.

У податковій накладній, яка складена на суму такого перевищення, робиться позначка17 - складена на суму перевищення собівартості самостійно виготовлених товарів/послуг над фактичною ціною їх постачання. Така податкова накладна отримувачу (покупцеві) не видається.

При цьому, оскільки обсяг операцій, розрахований виходячи з перевищення собівартості самостійно виготовлених товарів/послуг над фактичною ціною їх постачання, не формує вартості експортованого товару, нульова ставка до такого обсягу не застосовується, а тому в податковій накладній з позначкою "17" визначається сума ПДВ за основною ставкою.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»