• Посилання скопійовано

Безнадійна дебіторська заборгованість: податкові наслідки в частині ПДВ

З метою виключення зі складу податкового кредиту суми ПДВ, яка визначена по операціях зі списання безнадійної дебіторської заборгованості, є можливість подати уточнюючий розрахунок до декларації з ПДВ того періоду, в якому виникла така заборгованість

Безнадійна дебіторська заборгованість: податкові наслідки в частині ПДВ

ДФС у Харківській області у листі від 17.09.2015 рю №3045/10/20-40-15-01-15 насамперед зауважила, що неодноразове направлення претензій та подання позову до суду не є заходом по стягненню заборгованості, а є лише заходом врегулювання спору

Якщо у підприємства рахується дебіторська заборгованість, визнана судом, та по якій є повідомлення держвиконавця про неможливість виконання рішення, то після закінчення терміну позовної давності з моменту визнання судом заборгованості або після банкрутства чи ліквідації боржника така заборгованість є безнадійною.

Якщо всі заходи щодо визнання заборгованості безнадійною здійснено та таку заборгованість визнано як безнадійну, щодо податкових наслідків в частині ПДВ, слід зазначити наступне.

ПКУ не передбачено підстав для коригування ПДВ по операціях зі списання безнадійної заборгованості та чинною формою декларації з ПДВ також не передбачено окремого рядка для відображення коригування ПДВ по таких операціях.

Відповідно до п. 50.1 ПКУ, якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ПКУ) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Таким чином, з метою виключення зі складу податкового кредиту суми ПДВ, яка визначена по операціях зі списання безнадійної дебіторської заборгованості, є можливість подати уточнюючий розрахунок до декларації з ПДВ того періоду, в якому виникла така безнадійна заборгованість.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»