• Посилання скопійовано

Безоплатний імпорт і ПДВ: доля податкового кредиту

ДФС й надалі не може визначитись з питанням щодо віднесення до податкового кредиту ПДВ, сплаченого при імпорті безоплатно отриманого товару. В чергову листі вони дали дозвіл на включення його до податкового кредиту, хоча ще недавно стверджували протилежне

Безоплатний імпорт і ПДВ: доля податкового кредиту

ГУ ДФС у м. Києві у листі від 10.11.2015 р. №17073/10/26-15-15-01-18 розглянуло питання щодо права віднесення до податкового кредиту суми ПДВ, сплаченої на митниці при імпорті безоплатно отриманого товару.

Зокрема, зазначено, що ПДВ, сплачений при імпорті безоплатно отриманих товарів, обчислений відповідно до вимог податкового та митного законодавства, включається до складу податкового кредиту платника за умови сплати податку за податковими зобов'язаннями з ПДВ згідно з п. 187.8 ПКУ.

Як бачимо, ДФС змінила свою позицію. Адже ще недавно вона говорила протилежне. Наприклад, у листі  Міжрегіонального головного управління ДФС від 19.10.2015 р. № 23207/10/28-10-06-11 податківці наголошували: «оскільки при безоплатному отриманні імпортних товарів відсутній факт придбання товарів, як це передбачено у пункті 198.3 статті 198 Податкового кодексу України, право на податковий кредит відсутнє».

Для вирішення такого спірного питання радимо звертатися до чинних норм ПКУ. Відповідно до п. 190.1 ПКУ базою оподаткування для товарів, що ввозяться на митну територію України, є договірна (контрактна) вартість, але не нижче митної вартості цих товарів.

Як відомо, при безоплатному імпорті договірна вартість дорівнює нулю, тому суму ПДВ визначають виходячи з митної вартості. Оскільки як при платному, так і при безоплатному імпорті, покупець (імпортер) сплачує ПДВ. Саме тому такий платник ПДВ має право включити ці суми до податкового кредиту.

І наостанок, у разі ввезення товарів на митну територію України документом, що посвідчує право на віднесення сум ПДВ до податкового кредиту, вважається митна декларація, оформлена відповідно до вимог законодавства, яка підтверджує сплату податку. Це встановлено п. 201.12 ПКУ.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»