• Посилання скопійовано

ПДВ-наслідки при експорті продукції за ціною нижче собівартості: позиція суду

Суд постановив визнати недійсною індивідуальну податкову консультацію щодо нарахування ПДВ за ставкою 20% у разі здійснення експорту товарів за ціною нижче собівартості

ПДВ-наслідки при експорті продукції за ціною нижче собівартості: позиція суду

В Єдиному реєстрі судових рішень опублікована постанова Харківського апеляційного адмінсуду «Про визнання недійсною індивідуальної податкової консультації щодо здійснення експорту товарів за ціною нижче собівартості» від 21.10.2015 р. у справі № 818/2664/15.

Судді встановили: поширення правил п. 188.1 ПКУ на експортну операцію не приводить до того, що вона перестає бути експортом у цілому чи в будь-якій частині. Адже відбувається тільки одна операція, а саме — вивіз товару в митному режимі експорту.

Таким чином, іншого об'єкту оподаткування (операція експорту), який би обкладався за основною ставкою — 20%, при проведенні експортних операцій не може виникати. Відповідно, застосування ставки ПДВ 20% є незаконним.

Разом із тим при реалізації власної продукції на експорт за ціною нижче її собівартості друга податкова накладна на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни собівартості над фактичною ціною, не складається.

Джерело: Інтерактивна бухгалтерія

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»