• Посилання скопійовано

Нараховуємо ПДВ у разі експорту товарів за ціною нижче ціни придбання

Податківці дійшли висновку, що у разі здійснення операції з експорту товару за ціною нижче ціни придбання такого товару, різниця між вартістю експортованих товарів та ціною придбання таких товарів має оподатковуватися ПДВ за ставкою 20%

Нараховуємо ПДВ у разі експорту товарів за ціною нижче ціни придбання

Податківці у своєму листі від 26.01.2016 р. №1389/6/99-99-19-03-02-15 розглянули правила оподаткування ПДВ товарів, що експортуються за ціною нижче ціни придбання.

Як відомо, правила визначення бази оподаткування ПДВ є єдиними для всіх операцій з постачання. Так, згідно з п. 188.1 ПКУ база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, що справляється з вартості послуг стільникового рухомого зв'язку, ПДВ та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками - суб'єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів (крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів).

При цьому база оподаткування ПДВ операцій з постачання:

•придбаних товарів/послуг не може бути нижче ціни придбання таких товарів/послуг;

•самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижче звичайних цін;

•необоротних активів не може бути нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів - виходячи із звичайної ціни).

Але таке правило не поширюється на операції з товарами (послугами), ціни на які підлягають державному регулюванню та газу, який постачається для потреб населення.

Слід зазначити, що ст. 193 ПКУ визначено, що ставки ПДВ встановлюються від бази оподаткування у розмірі 20%, 0% та 7% (для відповідних лікарських засобів). 

Відповідно до пп. «а» пп.195.1.1 ПКУ експорт товарів оподатковуються ПДВ за ставкою 0%. Також у цій нормі ПКУ не зазначається умови щодо застосування ставки ПДВ у розмірі 20% у разі експорту товарів за ціною нижче ніж ціна придбання.

Звертаємо увагу, що товари вважаються вивезеними за межі митної території України, якщо таке вивезення підтверджене митною декларацією, оформленою відповідно до вимог МКУ.

Датою виникнення податкових зобов'язань з ПДВ в разі експорту товарів є дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства (п.187.1 ПКУ).

Але податківці у своєму роз’ясненні, як і раніше, зробили такий висновок: «у разі здійснення операції з експорту товару за ціною нижче ціни придбання такого товару, різниця між вартістю експортованих товарів та ціною придбання таких товарів не формує вартості експортованого товару, а отже не є експортною операцією, не оподатковується за нульовою ставкою, а оподатковується за ставкою 20%. На суму різниці між вартістю експортованого товару та вартістю придбання такого товару платник податку зобов'язаний скласти податкову накладну з типом причини «15» та зареєструвати її в ЄРПН». 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»