• Посилання скопійовано

Витрати на GPS-датчики враховуються у складі витрат платника податку на прибуток

Витрати на встановлення на автотранспорт систем GPS датчиків можуть враховуватись у складі витрат при обчисленні податку на прибуток у межах 10 % сукупної балансової вартості

Витрати на GPS-датчики враховуються у складі витрат платника податку на прибуток

Податковий облік операції зі встановлення систем  GPS датчиків на службові авто!

Зараз вже нікого не здивуєш наявністю GPS функцій, якими обладнані більшість столичних авто. Адже, цей електронний помічник забезпечить не тільки комфорт для автолюбителя в дорозі, а й слугує додатковим засобом захисту та гарантії прав власника залізного коня.  

Останні 2 роки  стало популярним  встановлення систем GPS датчиків на автівках підприємств та організацій. Вони дозволяють оператору здійснювати контроль за маршрутом та швидкістю пересування транспортного засобу, дають можливість моніторити витрати на пальне та мають безліч корисних функцій.

Наприклад, якщо в кареті екстреної медичної допомоги є таке чудо техніки, то відслідкувати її місцезнаходження і відправити на виклик до пацієнта можна в найкоротші строки. Тому, важливість цього пристрою, не рідко, є мірилом нашого здоров’я і навіть життя!

Якщо такий, до речі зовсім не дешевий, датчик встановлено на авто,  то закономірним буде зростання вартості транспортного засобу і витрат, пов’язаних з його експлуатацією. Тому, у столичних платників податків виникає безліч питань щодо відображення у податковому обліку придбання таких систем.

Головне управління Міндоходів у м. Києві інформує, що облік вартості, яка амортизується, ведеться за кожним об’єктом, що входить до складу окремої групи основних засобів, у тому числі вартість ремонту та поліпшення об’єктів основних засобів, отриманих безоплатно або наданих в оперативний лізинг (оренду) або отриманих в концесію чи створених (збудованих) концесіонером  відповідно до Закону України «Про особливості передачі в оренду чи концесію об’єктів централізованого водо-, теплопостачання і водовідведення, що перебувають у комунальній власності», як окремий об’єкт амортизації.

Важливим є те, що первісна вартість основних засобів збільшується на суму витрат, пов’язаних із ремонтом та поліпшенням об’єктів основних засобів (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція), що приводить до зростання майбутніх економічних вигод, первісно очікуваних від використання об’єктів у сумі, що перевищує 10 відсотків сукупної балансової вартості всіх груп основних засобів, що підлягають амортизації, на початок звітного податкового року з віднесенням суми поліпшення на об’єкт основного засобу, щодо якого здійснюється ремонт та поліпшення. 

ГУ Міндоходів у м. Києві звертає увагу платників податків, у пункті 146.12 статті 146 Податкового кодексу України зазначено, що сума витрат, пов’язана з ремонтом та поліпшенням об’єктів основних засобів, у тому числі орендованих або отриманих у концесію чи створених (збудованих) концесіонером у розмірі, що не перевищує 10 відсотків сукупної балансової вартості всіх груп основних засобів на початок звітного року, відноситься платником податку до складу витрат.

Отже, витрати на встановлення на автотранспорт систем GPS датчиків для контролю за пересуванням можуть враховуватись у складі витрат при обчисленні податку на прибуток у межах 10 відсотків сукупної балансової вартості всіх груп основних засобів станом на початок звітного податкового року та в розмірі перевищення такого ліміту збільшують балансову вартість основного засобу, на якому системи GPS датчиків встановлюються, за наявності документів, які підтверджують зв’язок таких витрат з господарською діяльністю підприємства (відповідний наказ керівництва підприємства, який міститиме обґрунтованість виробничої необхідності встановлення такого обладнання та інші первинні документи, обов’язковість ведення і збереження яких передбачено правилами ведення бухгалтерського обліку.

Джерело: ГУ ДФС у м. Києві

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»