• Посилання скопійовано

Частина прибутку, що сплачується держпідприємством до бюджету, визначається за даними бухобліку

Обсяг відрахувань частини прибутку, що її необхідно сплатити держпідприємству до бюджету, визначається за даними бухгалтерського, а не податкового обліку

Частина прибутку, що сплачується держпідприємством до бюджету, визначається за даними бухобліку

Порядок відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їхніми об'єднаннями затверджено Постановою Кабміну від 23.02.2011 р. №138.

Згідно з п. 1 Порядку №138, частина чистого прибутку (доходу), що відраховується державними унітарними підприємствами та їхніми об'єднаннями до державного бюджету за відповідний період, визначається виходячи з обсягу чистого прибутку (доходу), розрахованого згідно з положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку, у розмірі:

— 30 відсотків — державними підприємствами, що є суб'єктами природних монополій, та державними підприємствами, плановий розрахунковий обсяг чистого прибутку яких перевищує 50 млн грн;

— 15 відсотків — іншими державними унітарними підприємствами.

Частина чистого прибутку (доходу) сплачується державними унітарними підприємствами та їхніми об'єднаннями до державного бюджету наростаючим підсумком щоквартальної фінансово-господарської діяльності за відповідний період у строк, установлений для сплати податку на прибуток підприємств.

Таким чином, обсяг відрахувань частини прибутку, що її необхідно сплатити держпідприємству до бюджету, визначається за даними бухгалтерського, а не податкового обліку. А отже, якщо підприємство відповідно до фінансової звітності має збитки, то сплачувати частину чистого прибутку до держбюджету воно не повинне.

Водночас, згідно з п. 3 Порядку №138, частина чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету, визначається державними унітарними підприємствами та їхніми об'єднаннями відповідно до форми розрахунку, встановленої Державною податковою службою1, та має зазначатися у декларації з податку на прибуток підприємства. Суму дивідендів, з якої має бути сплачено авансовий внесок у звітному (податковому) періоді, відображають у рядку 4 додатка АВ до рядка 20 декларації.

Суму авансового внеску при виплаті дивідендів у звітному (податковому) періоді, що має бути сплачена, відображають у рядку 5.1 додатка АВ з відповідним перенесенням до рядка 20 декларації з податку на прибуток. Розрахунок частини чистого прибутку (доходу) разом із фінансовою звітністю, складеною відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку, держпідприємство подає до органів ДПС у строк, передбачений для подання декларації з податку на прибуток підприємств, тобто до 1 березня або 9 лютого наступного року (пп. 49.18.2 та пп. 49.18.3 ПКУ). У разі наявних збитків згідно з даними бухгалтерського обліку такий розрахунок заповнюють із прочерками.

До того ж підприємство має подати до податкових органів фінзвітність у строк подання декларації з податку на прибуток, як це визначено в загальному порядку пунктом 46.2 ПКУ.

--1--

Форму розрахунку частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями, затверджено наказом ДПАУ від 16.05.2011 р. №285.

Михайло Степанов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»