• Посилання скопійовано

Відображаємо в податковому обліку ліквідацію основних засобів

ДФСУ роз'яснила, як в податковому обліку платника податку на прибуток відображаються витрати на демонтаж основних засобів у разі їх ліквідації?

Відображаємо в податковому обліку ліквідацію основних засобів

Відповідно до п. 144.2 ст.144 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі - ПКУ) не підлягають амортизації та повністю відносяться до складу витрат за звітний період витрати платника податку на ліквідацію основних засобів.

У разі ліквідації основних засобів за рішенням платника податку або в разі якщо з незалежних від платника податку обставин основні засоби (їх частина) зруйновані, викрадені чи підлягають ліквідації, або платник податку змушений відмовитися від використання таких основних засобів внаслідок загрози чи неминучості їх заміни, руйнування або ліквідації, платник податку у звітному періоді, в якому виникають такі обставини, збільшує витрати на суму вартості, яка амортизується, за вирахуванням сум накопиченої амортизації окремого об’єкта основних засобів (п. 146.16 ст. 146 ПКУ).

Виведення з експлуатації будь-якого об’єкта основних засобів здійснюється за результатами ліквідації, продажу, консервації на підставі наказу керівника підприємства, а в разі їх примусового відчуження чи конфіскації - згідно із законом (п. 146.18 ст. 146 ПКУ).

Витрати, які враховуються для визначення об’єкта оподаткування, визнаються на підставі первинних документів, що підтверджують здійснення платником податку витрат, обов’язковість ведення і зберігання яких передбачено правилами ведення бухгалтерського обліку, та інших документів, встановлених розд. II ПКУ (п. 138.2 ст. 138 ПКУ).

З урахуванням викладеного та на підставі п.п. 138.12.1 п. 138.12 та п. 138.5 ст. 138 ПКУ, витрати платника податку, пов’язані з ліквідацією основних засобів, включаються до складу інших витрат у звітному періоді, в якому вони були здійснені, згідно з правилами ведення бухгалтерського обліку та відображаються у рядку 06.4.43 «Інші витрати господарської діяльності, до яких розд. III ПКУ прямо не встановлено обмежень щодо віднесення до складу витрат» додатка ІВ до рядка 06.4 Податкової декларації з податку на прибуток підприємства (далі – Декларація), форма якої затверджена наказом Міністерства доходів і зборів України від 30.12.2013 № 872, з відповідним перенесенням до рядка 06.4 Декларації. До рядка 06.4.43 додатка ІВ до Декларації платник податку має право надати у довільній формі детальну розшифровку сум та назв витрат, що формують показник зазначеного рядка.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»