• Посилання скопійовано

Податок на прибуток можна зменшити за рахунок податку на майно

Умовами є факт нарахування та сплати податку на майно, але тільки у частині податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Податок на прибуток можна зменшити за рахунок податку на майно

Поряд із багатьма дуже спірними та не завжди приємними нововведеннями у Податковий кодекс України подекуди зустрічаються досить цікаві та неочікувані приємні сюрпризи, які хоч якось здатні не псувати настрій платників податків (така  собі ложечка меду у діжці … ПКУ).

Однією з таких несподіванок стали норми, пов'язані з податком на майно, які вже встигли наробити достатньо галасу. Може, щоб зменшити невдоволення або просто із якихось невідомих причин чи навіть з технічних помилок, законодавці залишили у Податковому кодексі таку норму:

Стаття 137. Порядок обчислення податку на прибуток підприємств

<…>

137.5. Податок, що підлягає сплаті до бюджету платниками податку, зменшується на суму нарахованого та сплаченого податку на майно (в частині податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки) відповідно до розділу XII цього Кодексу щодо об'єктів нежитлової нерухомості.

Як бачимо, це дійсно приємна «несподіваність», але ж гріх не скористатися такою можливістю, якщо ти сумлінний платник податків. Звертаю увагу, що зменшується податок, що підлягає сплаті до бюджету, тобто сума нарахованого податку на прибуток, отже, це не податкова різниця, яка зменшує фінансовий результат до оподаткування, а саме зменшення суми нарахованого податку.

Умовами для використання цього «презенту» є факт нарахування та сплати податку на майно, але на жаль тільки у частині податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Оскільки наша держава у особі законодавців не так часто допускає подібні послаблення, то кожен платник податку на прибуток, який нараховує та сплачує податок на майно, повинен скористатися таким законним правом, передбаченим діючими нормами ПКУ, та зменшити своє податкове навантаження.

Сергей Червяк

Джерело: ЛІГА.блоги

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»