• Посилання скопійовано

Отримання безпроцентної поворотної фіндопомоги: податкові наслідки

Якщо договором не передбачено нарахування та сплати процентів за користування коштами у вигляді поворотної фіндопомоги, коригування фінрезультату до оподаткування не здійснюються

Отримання безпроцентної поворотної фіндопомоги: податкові наслідки

З 2015 року для платників податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку за останній річний звітний (податковий) період перевищує двадцять мільйонів гривень, об'єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування фінансового результату до оподаткування на податкові різниці.

У п. 140.1 Податкового кодексу України наведені різниці, які виникають при здійсненні фінансових операцій (в тому числі процентів за борговими зобов'язаннями), та умови, за якими здійснюється відповідне коригування фінансового результату до оподаткування.

У пп. 14.1.257 Податкового кодексу України абзац сьомий (сума відсотків, умовно нарахованих на суму поворотної фінансової допомоги, що залишилася не повернутою на кінець звітного періоду, у складі безповоротної фінансової допомоги) виключений.

Оскільки згідно з п. 5 П(С)БО 15 «Дохід», дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу, то при отриманні поворотної фінансової допомоги дохід не визнається як в бухгалтерському, так і в податковому обліку;

Згідно з п. 5 П(С)БО 16 «Витрати», витрати відображаються в бухгалтерському обліку одночасно зі зменшенням активів або збільшенням зобов'язань, отже при поверненні поворотної фінансової допомоги витрати не визнаються як в бухгалтерському, так і в податковому обліку;

Таким чином, якщо договором не передбачено нарахування та сплати процентів за користування коштами у вигляді поворотної фінансової допомоги, коригування фінансового результату до оподаткування не здійснюються. 

Джерело: ДФС у Запорізькій області

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»