• Посилання скопійовано

Податківці роз'яснили окремі питання оподаткування податком на прибуток

ДФСУ відповіли на кілька проблемних запитань з податку на прибуток

Податківці роз'яснили окремі питання оподаткування податком на прибуток

У листі від 09.06.2015 р. № 11999/6/99-99-19-01-01-15 податківці також відповіли на кілька проблемних запитань з податку на прибуток. Зокрема, зазначено:

1) Положення розділу III "Податок на прибуток підприємств" не передбачають коригування фінансового результату до оподаткування на витрати, понесені на придбання бутильованої питної води для загального користування. Отже, такі витрати відображаються за правилами бухгалтерського обліку.

2) Податок на прибуток, що підлягає сплаті до бюджету платниками податку, зменшується на суму нарахованого та сплаченого податку на майно (в частині податку на нерухомість). Таким чином, авансовий внесок з податку на майно, сплачений за IV квартал 2015 року до 30 січня 2016 року, зменшує податок на прибуток, нарахований за 2015 рік. Коригування фінансового результату, визначеного за даними бухобліку, на суму податку на майно (в частині податку на нерухомість) розділом III ПКУ не передбачено. З питання щодо правильності відображення у бухобліку суми нарахованого та сплаченого податку на майно слід звертатися до Мінфіну.

3) Оскільки чинним законодавством не передбачена типова форма бланка дорожнього листа легкового автомобіля, то підприємство може використовувати зручну для обліку форму первинного документа, затверджену наказом про облікову політику підприємства. Головна умова -  наявність всіх ознак первинного документа, відомостей у ньому про господарську операцію та підтвердження її здійснення.

4) Перевищення витрат палива над лінійною нормою здійснюється згідно з правилами бухобліку на підставі відповідного документа, затвердженого наказом підприємства. При цьому коригування фінансового результату до оподаткування на суму перевищення витрат палива над лінійною нормою розділом III Кодексу не передбачено.

5)  Головне підприємство - юридична особа враховує у складі фінансового результату до оподаткування податком на прибуток за 2015 рік результати діяльності ліквідованої філії та зменшує податкові зобов'язання з податку на прибуток на суму сплачених філією у січні - лютому 2015 року щомісячних авансових внесків.

У разі надміру сплачених щомісячних авансових внесків з податку на прибуток філією юридична особа має право на їх повернення. Переплата з податку на прибуток по філії може бути повернута за заявою головного підприємства.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»