• Посилання скопійовано

За несплату авансових внесків з податку на прибуток - штраф та пеня

За несплату авансових внесків з податку на прибуток у 2015 році до платників податків застосовується відповідальність у вигляді штрафів, передбачених п. 126.1 ПКУ, та пені відповідно до п.п. 129.1.1 ПКУ

За несплату авансових внесків з податку на прибуток - штраф та пеня

ДФСУ у підкатегорії 102.22 ЗІР відповіла, чи розповсюджується норма п. 31 підр. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України на застосування штрафних санкцій за несплату у 2015 році авансових внесків з податку на прибуток.

Відповідно п. 31 підр. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) за наслідками діяльності у 2015 році штрафні (фінансові) санкції до платників податку на прибуток підприємств за порушення порядку обчислення, правильності заповнення податкових декларацій з податку на прибуток підприємств та повноти його сплати не застосовуються.

Згідно з п. 9 підр. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ у січні - грудні 2015 року та січні - травні 2016 року платники зобов’язані сплачувати щомісячні авансові внески з податку на прибуток підприємств відповідно до п. 57.1 ст. 57 ПКУ у редакції, що діяла до 1 січня 2015 року. При цьому сума щомісячних авансових внесків за березень - травень 2016 року обчислюється у розмірі не менше 1/12 нарахованої суми податку на прибуток підприємств за 2014 звітний (податковий) рік.

У складі річної податкової декларації платником податку подається розрахунок щомісячних авансових внесків, які мають сплачуватися у наступні дванадцять місяців. Визначена в розрахунку сума авансових внесків вважається узгодженою сумою грошових зобов’язань (п. 57.1 ст. 57 ПКУ).

Пунктом 126.1 ст. 126 ПКУ встановлено, що у разі якщо платник податків не сплачує, зокрема узгоджену суму грошового зобов’язання та/або авансових внесків з податку на прибуток підприємств протягом строків, визначених ПКУ, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:

при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, - у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу;

при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, - у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу.

Крім того, п.п. 129.1.1 п. 129.1 ст. 129 ПКУ передбачено, що після закінчення встановлених ПКУ строків погашення узгодженого грошового зобов’язання на суму податкового боргу нараховується пеня.

Пеня, визначена п.п. 129.1.1 п. 129.1 ст. 129 ПКУ, нараховується на суму податкового боргу (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності та без урахування суми пені) із розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, діючої на день виникнення такого податкового боргу або на день його (його частини) погашення, залежно від того, яка з величин таких ставок є більшою, за кожний календарний день прострочення у його сплаті (п. 129.4 ст. 129 ПКУ).

Таким чином, норма п. 31 підр. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ не розповсюджується на застосування штрафних санкцій за несплату авансових внесків з податку на прибуток. За несплату авансових внесків з податку на прибуток у 2015 році до платників податків застосовується відповідальність у вигляді штрафів, передбачених п. 126.1 ст. 126 ПКУ, та пені відповідно до п.п. 129.1.1 п. 129.1 ст. 129 ПКУ.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»