• Посилання скопійовано

ДФС про оподаткування госпдіяльності благодійної організації

Неприбуткові організації, статутними документами яких передбачено ведення некомерційної господарської діяльності для досягнення статутних цілей, не сплачують податку на прибуток з доходів від такої діяльності

ДФС про оподаткування госпдіяльності благодійної організації

Відповідно до оновленого з 13.08.2015 р. Законом №652 пп. 14.1.121 ПКУ, неприбуткові підприємства, установи та організації — це неприбуткові підприємства, установи та організації, які не є платниками податку на прибуток підприємств відповідно до п. 133.4 ПКУ. Зокрема, пп. 133.4.1 ПКУ передбачено певні вимоги, яким неприбуткова організація повинна одночасно відповідати.

На фіскальний погляд податкової у листі ГУ ДФС у Миколаївській області від 07.09.2015 р. №2154/10/14-29-15-02-20 зауважується:

«за результатами розгляду статутних документів благодійного фонду «...», не визначено можливість ведення фондом господарської діяльності «...» без мети одержання прибутку для досягнення ним статутних цілей.» І далі податкова робить висновок: «Враховуючи зазначене, до внесення змін до установчих документів благодійний фонд «...» не має права здійснювати господарську діяльність».

Редакція «ДК» не погоджується з таким висновком. Адже:

1) згідно зі ст. 1 Закону №5073, благодійна організація — юридична особа приватного права, установчі документи якої визначають благодійну діяльність в одній чи кількох сферах, визначених цим законом, як основну мету її діяльності. А благодійна діяльність згідно з цим законом автоматично передбачає, що це — допомога для досягнення визначених законом цілей, що не передбачає одержання благодійником прибутку, а також сплати будь-якої винагороди або компенсації благодійнику від імені або за дорученням бенефіціара. Благодійні організації мають право здійснювати господарську діяльність без мети одержання прибутку, що сприяє досягненню їх статутних цілей;

2) підрозділ 4 розділу ХХ ПКУ Законом №652 доповнено п. 34 і 35. Відповідно до цих пунктів, неприбуткові підприємства (організації), які внесені до Реєстру №37 (затверджений наказом Мінфіну від 24.01.2013 р. №37) на 13.08.2015 р. і до затвердження нового Реєстру неприбуткових установ та організацій (далі — Реєстр) не підлягають виключенню з Реєстру №37 до 1 січня 2017 року. Ті неприбуткові організації, що відповідають вимогам п. 133.4 ПКУ, будуть включені до нового Реєстру автоматично. Ті ж неприбуткові організації, які не відповідають вимогам п. 133.4 ПКУ, з метою включення до нового Реєстру зобов’язані до 1 січня 2017 року:

— привести свої установчі документи у відповідність до норм п. 133.4 ПКУ;

— подати копії установчих документів до контролюючого органу;

3) неприбуткові організації, які не привели свої установчі документи у відповідність до норм п. 133.4 ПКУ, після 1 січня 2017 року виключаються з Реєстру.

Тому до 1 січня 2017 року немає підстав обмежувати діяльність благодійної організації, яка на 13.08.2015 р. внесена до Реєстру №37.

Олена ВОДОП’ЯНОВА,

«Дебет-Кредит»

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»