• Посилання скопійовано

Все в одному: авансові внески та податок на прибуток

Нагадуємо, що 30.10.2015 р. – останній день сплати авансових внесків з податку на прибуток за жовтень 2015 року. І ось як вони мають сплачуватися, починаючи з жовтня 2015 року

Все в одному: авансові внески та податок на прибуток

Наказом Мінфіну від 20.07.2015 № 651 «Про затвердження змін до бюджетної класифікації» (далі – Наказ № 651) внесено зміни до бюджетної класифікації, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 14.01.2011 №11 «Про бюджетну класифікацію». 

Перш за все зміни стосувалися обліку авансових внесків з податку на прибуток. Суть змін полягала в тому, що з бюджетної класифікації виключено коди для їх зарахування до бюджету, і тепер авансові внески з податку на прибуток та податок на прибуток мають зараховуватись на один бюджетний рахунок та за одним кодом бюджетної класифікації. 

При цьому в Наказі № 651 не було вказано строки, в які податківці мають забезпечити зведений облік авансових внесків з податку на прибуток та самого податку на прибуток. Але заступник міністра фінансів Олена Макеєва запевняла , що це буде виконано до кінця вересня 2015 р., а рахунки для сплати авансових внесків з податку на прибуток не будуть закриватися до 1 жовтня 2015 р. 

Насправді, на даний момент реквізити рахунків для сплати авансових внесків з податку на прибуток вже відсутні на сайті ДФСУ у розділі «Бюджетні рахунки» . Але нових рахунків для сплати одночасно і авансових внесків, і самого податку на прибуток відкрито не було. 

Як роз’яснюють податківці , в жовтні 2015 р. авансові внески вже слід сплачувати на рахунки, що призначені для сплати податку на прибуток. Відповідно, і в інтегрованій картці платника податків авансові внески мають бути зараховані до сплати податку на прибуток. Це означає, що платники податку на прибуток зможуть автоматично використати суми, сплачені у вигляді авансових внесків, для погашення зобов’язань з податку на прибуток. 

Але чи можна зробити навпаки? Наприклад, Мінфін заявляв, що ще на початку жовтня усі платники податку зможуть, при звірянні з органами ДФС, дізнатися про суми переплат з податку на прибуток, зокрема й тих, які спричинила сплата авансових внесків з цього податку. Чи означає це можливість врахування таких переплат для того, щоб не сплачувати авансові внески з податку на прибуток протягом року? 

Ця проблема стосується і тих платників податку на прибуток, які не сплачують авансові внески у розмірі 1/12 податку за попередній рік, але сплачують авансові внески при виплаті дивідендів. Тепер Мінфін обіцяє цю проблему вирішити та запевняє, що надмірної сплати податку наперед вже не буде. 

Лояльно ставляться до використання таких переплат зараз і самі податківці. Наприклад, у вересні 2015 р. чернігівські податківці, відповідаючи на запитання «Чи повинен платник податку сплачувати авансові внески, якщо в картці особового рахунку наявна переплата з податку на прибуток?» відповідали наступне .  

Зарахування надміру сплачених грошових зобов’язань платника з податку на прибуток, що обліковуються на основному рахунку (для сплати грошового зобов’язання з податку на прибуток за декларацією) такого платника, у сплату щомісячних авансових внесків, що обліковуються на окремому рахунку (для сплати щомісячних авансових внесків з податку на прибуток) платника, може бути здійснене на підставі поданої платником відповідної заяви про таке зарахування (п.43.3 ст.43 ПКУ).  Але зарахування надміру сплачених грошових зобов’язань з податку на прибуток в межах одного рахунку платника, на якому обліковуються авансові внески, може бути здійснене в автоматичному режимі (без заяви платника). 

Отже, об’єднання таких рахунків означатиме, що платники податку на прибуток зможуть перекривати авансові внески, які вони зобов’язані сплачувати, переплатами з податку на прибуток (за їх наявності). Залишилося дочекатися офіційного оголошення про це з боку центрального податкового органу (ДФСУ). 

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»