• Посилання скопійовано

Правила оподаткування податком на прибуток деяких операцій: позиція податківців

Податківці надали детальне роз'яснення з питань, пов'язаних з правильністю визначення об'єкта для оподаткування податком на прибуток

Правила оподаткування податком на прибуток деяких операцій: позиція податківців

Податківці у листі від 24.11.2015 р. 25897/10/28-10-06-11 присвятили свої роз'ясненння питанням щодо оподаткування податком на прибуток. У платників податку на прибуток іноді виникають ситуации, коли вони одержують штрафи або визнають їх.

Як відомо, одержані штрафи, пені, неустойки слід відображати у складі інших операційних доходів. А визнані штрафи, пеня, неустойка слід включати до інших операційних витрат (п. 20 П(С)БО 16).

На підставі таких норм податківці наголосили, що витрати та доходи у вигляді пені, штрафів та неустойки приймають участь при визначенні фінансового результату до оподаткування відповідно до правил бухгалтерського обліку без подальшого його коригування на такі доходи та витрати.

Також податківцями розглянуто питання щодо підтвердження здійснення господарських операцій первинними документами та їх необхідності при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток. 

Вони нагадали, що підставою для відображення в бухобліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти їх здійснення. Первинні документи повинні бути складені під час здійснення господарської операції, а якщо це неможливо - безпосередньо після її закінчення (ч. 1 ст. 9 Закону № 996).

При цьому коригування фінансового результату до оподаткування на суму витрат не підтверджених первинними документами нормою розділом III ПКУ не передбачено.

Автор: Русанова Ганна

На підставі: ГУ ДФС у м. Києві

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»