• Посилання скопійовано

При продажу майна через повіреного ПДФО платить сам власник майна

Хто є платником ПДФО у разі продажу повіреною особою рухомого майна?

Згідно зі ст. 1000 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року №435-IV зі змінами та доповненнями за договором доручення одна сторона (повірений) зобов’язується вчинити від імені та за рахунок другої сторони (довірителя) певні юридичні дії. Правочин, вчинений повіреним, створює, змінює, припиняє цивільні права та обов’язки довірителя.

Відповідно до п. 173.4 ст. 173 ПКУ під час проведення операцій з відчуження об’єктів рухомого майна у порядку, передбаченому цією статтею:

нотаріус посвідчує відповідний договір за наявності оціночної вартості такого рухомого майна та документа про сплату податку до бюджету стороною (сторонами) договору і щокварталу подає до органу ДПС за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса інформацію про такий договір, включаючи інформацію про його вартість та суму сплаченого податку, в порядку, встановленому р. IV ПКУ для податкового розрахунку;

суб’єкт господарювання, який надає послуги з укладення біржових угод або бере участь у їх укладенні за наявності оціночної вартості такого рухомого майна та документа про сплату податку сторонами договору, щокварталу подає до органу ДПС інформацію про такі угоди, включаючи інформацію про суму доходу та суму сплаченого до бюджету податку, в порядку та строки, встановлені для податкового розрахунку.

З метою цього пункту платник податку самостійно визначає суму податку та сплачує його до бюджету через банківські установи.

Органи, що здійснюють державну реєстрацію транспортних засобів, зобов’язані повідомляти органи ДПС за місцем розташування про транспортні засоби, зареєстровані або зняті з реєстрації протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу, за формою, затвердженою центральним органом ДПС, а також про їхніх власників (п. 173.5 ст. 173 ПКУ).

Представниками платника податків визнаються особи, які можуть здійснювати представництво його законних інтересів та ведення справ, пов’язаних зі сплатою податків, на підставі закону або довіреності. Довіреність, видана платником податків — фізособою на представництво його інтересів та ведення справ, пов’язаних зі сплатою податків, має бути засвідчена відповідно до чинного законодавства (п. 19.2 ст. 19 ПКУ).

Враховуючи, що повірена особа не може здійснити відчуження рухомого майна без підтвердного документа про сплату ПДФО, вона повинна повідомити фізичну особу — довірителя про факт продажу рухомого майна, яка зобов’язана самостійно визначити і сплатити суму податку до здійснення операції з відчуження рухомого майна.

Повірений може визначити і сплатити суму податку від імені та за рахунок довірителя до здійснення операції з відчуження рухомого майна, у разі якщо таке право передбачено договором доручення.

 

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Автоматизація»