• Посилання скопійовано

Протягом якого строку податківці повинні підписати договір про визнання електронних документів

ДФС нагадує, що для підписання або відмови в укладанні договору про визнання електронних документів контролюючий має 20 днів з моменту отримання договору

Протягом якого строку податківці повинні підписати договір про визнання електронних документів

Форма договору про визнання електронних документів

ДФС в Івано-Франківській області нагадує, що Інструкцією № 233 визначено текст примірного договору про визнання електронних документів.

 

Термін дії договору

Згідно з розділом 6 договору цей договір діє до закінчення строку чинності посилених сертифікатів відкритих ключів.

Якщо платник податків подає до контролюючого органу нові посилені сертифікати ЕЦП, цей договір вважається пролонгованим до закінчення терміну чинності нових посилених сертифікатів ключів.

 

Нюанси укладення господарських договорів

Відповідно до ст. 181 Господарського кодексу України господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами.

Допускається укладення господарських договорів у спрощений спосіб, тобто шляхом обміну листами, факсограмами, телеграмами, телефонограмами тощо, а також шляхом підтвердження прийняття до виконання замовлень, якщо законом не встановлено спеціальні вимоги до форми та порядку укладення даного виду договорів.

Проект договору може бути запропонований будь-якою із сторін. У разі якщо проект договору викладено як єдиний документ, він надається другій стороні у двох примірниках.

Сторона, яка одержала проект договору, у разі згоди з його умовами оформляє договір відповідно до вимог частини першої ст. 181 ГКУ і повертає один примірник договору другій стороні або надсилає відповідь на лист, факсограму тощо у двадцятиденний строк після одержання договору.

За наявності заперечень щодо окремих умов договору сторона, яка одержала проект договору, складає протокол розбіжностей, про що робиться застереження у договорі, та у двадцятиденний строк надсилає другій стороні два примірники протоколу розбіжностей разом з підписаним договором.

 

Строк для підписання договору про визнання електронних документів або відмова в укладання

З огляду на все вищезазначене, ДФС робить висновок: контролюючий орган повинен у 20-денний термін з моменту отримання договору про визнання електронних документів підписати його або надати вмотивовану відмову в укладанні такого договору.

Для прискорення укладання договору для платників податків реалізована можливість укладання електронного договору без відвідування районних інспекцій. У такому випадку договір «Про визнання електронних документів» засобами телекомунікаційного зв’язку надсилається на електронну адресу zvit@sta.gov.ua. При цьому строк його укладення не перевищує 5-ти робочих днів.

Аналогічне роз’яснення розміщене в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі ДФС (категорія 135).

****

Читайте також:

Договір про визнання електронних документів: нюанси укладання та оскарження його розірвання;

У разі закінчення строку чинності посилених сертифікатів відкритих ключів слід переукласти договір;

ДФС про розірвання договору про визнання електронних документів;

Податкова розірвала договір про визнання електронних документів? Не біда!   

Джерело: ДФС в Івано-Франківській області

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Автоматизація»