• Посилання скопійовано

Фізособа отримала ЕЦП: чи можна його використовувати для звітування як ФОП?

Отриманий фізособою ЕЦП для подання декларації може використовуватися нею для звітування з підприємницької діяльності

Фізособа отримала ЕЦП: чи можна його використовувати для звітування як ФОП?

Податківці у підкатегорії 135.03 ресурсу «ЗІР» нагадують, що з 07.11.2018 року, у зв’язку з набранням чинності Законом № 2155  втратив чинність Закон № 852.

До приведення законодавства у відповідність із Законом №2155 закони України та інші нормативно-правові акти застосовуються в частині, що не суперечить Закону № 2155 (п. 7 розд. VII Закону № 2155).

Електронний цифровий підпис та посилений сертифікат відкритого ключа, що його підтверджує, видані відповідно до вимог Закону № 852 до набрання чинності Законом №2155, використовуються користувачами електронних довірчих послуг, кваліфікованими надавачами електронних довірчих послуг, які продовжують їх обслуговувати, відповідно як кваліфікований електронний підпис та кваліфікований сертифікат електронного підпису до закінчення строку дії посиленого сертифіката відкритого ключа, але не пізніше двох років з дня набрання чинності Законом № 2155 (п. 5 розд. VII Закону № 2155).

Електронні дані з накладеним ЕЦП, який підтверджено з використанням посиленого сертифіката відкритого ключа, визнаються після набрання чинності Законом №2155 електронними даними із створеним кваліфікованим електронним підписом, але не пізніше двох років з дня набрання чинності Законом № 2155 (п. 6 розд. VII Закону № 2155).

Акредитовані центри сертифікації ключів, утворені відповідно до Закону №852, які мають намір надавати кваліфіковані електронні довірчі послуги, автоматично вносяться центральним засвідчувальним органом до Довірчого списку як кваліфіковані надавачі електронних довірчих послуг протягом року з дня набрання чинності Законом №2155 (п. 4 розд. VII Закону № 2155).

Подання електронних документів здійснюється платниками податків відповідно до норм ПКУ  та Порядку №557, на підставі договору про визнання електронних документів, що визначає взаємовідносини суб’єктів електронного документообігу та укладається з контролюючим органом.

Електронний документообіг здійснюється відповідно до законодавства та на підставі Договору, що визначає взаємовідносини суб’єктів електронного документообігу (п. 1 розд. ІІ Порядку № 557).

Відповідно до п. 3 розд. ІІ Порядку №557 створення електронного документа завершується накладанням на нього електронного цифрового підпису (далі – ЕЦП) підписувача (підписувачів), електронної печатки (за наявності), як передбачено для аналогічного документа в паперовому вигляді.

Послуги ЕЦП можуть бути отримані у будь-якому акредитованому центрі сертифікації ключів.

Абзацом десятим п. 2 розд. І Порядку №557 визначено, що ЕЦП – вид електронного підпису, отриманого за результатом криптографічного перетворення набору електронних даних, який додається до цього набору або логічно з ним поєднується і дає змогу підтвердити його цілісність та ідентифікувати підписувача. ЕЦП накладається за допомогою особистого ключа та перевіряється за допомогою відкритого ключа.

Фізичні особи, які не є самозайнятими особами, автоматично вважаються суб’єктами електронного документообігу та мають право подавати електронні документи до контролюючих органів виключно з використанням ЕЦП (п. 1 розд. ІІІ Порядку № 557).

Фізична особа, яка отримала ЕЦП (кваліфікований електронний підпис) в будь-якому акредитованому центрі сертифікації ключів, у визначеному законодавством порядку за умови приєднання до Договору, може скористатись цим підписом для подання звітності в електронному вигляді, як фізична особа – підприємець за наявності діючого Договору.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Автоматизація»