• Посилання скопійовано

Договір про визнання електронних документів: порядок укладання та розірвання

Податківці нагадали, як згідно з чинним законодавством можна укласти та розірвати з ДФС договір про визнання електронних документів. Ця інформація є важливою для тих, хто планує подавати податкову звітність та реєструвати ПН в електронному вигляді

Договір про визнання електронних документів: порядок укладання та розірвання

В ІПК від 12.04.2019 р. №1570/6/99-99-08-02-01-15/ІПК ДФСУ зазначила, що подання електронних документів здійснюється платниками відповідно до норм ПКУ з урахуванням Законів  «Про електронні документи та електронний документообіг»«Про електронні довірчі послуги» та Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами (далі - Порядок).

Водночас податківці нагадують, що у зв’язку з набранням чинності 07.11.2018 р. Закону «Про електронні довірчі послуги» втратив чинність Закон «Про електронний цифровий підпис».

Зараз такий електронний документообіг здійснюється на підставі Договору, який укладається з контролюючим органом за основним місцем обліку шляхом надсилання Заяви про приєднання до Договору, що визначає взаємовідносини суб’єктів електронного документообігу. Підписувачем Заяви про приєднання до Договору має бути особа, яка згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР) є керівником.

Після надходження Заяви про приєднання до Договору здійснюється її автоматизована перевірка у порядку, визначеному пп. 911 розділу II Порядку. Підставами для відмови у прийнятті Заяви про приєднання до Договору та відповідно у приєднанні до Договору, є в тому числі і невідповідність реєстраційних даних платника, зазначених у Заяві про приєднання до Договору, даним Єдиного державного реєстру та Державного реєстру фізичних осіб – платників податків.

Відповідно до вимог Наказу Мінфіну від 06.06.2017 р. №557 ДФС забезпечено оприлюднення Договорів для перегляду та надання платникам можливості подальшого приєднання до Договору за основним місцем обліку.

Згідно з абз. 3 п. 1 розділу II оприлюднених Договорів платник зобов’язаний для накладення ЕЦП на електронні документи при їх передачі до контролюючого органу використовувати особистий ключ, посилений сертифікат відкритого ключа якого надано платником до контролюючого органу разом із Заявою про приєднання до Договору або повідомленням про надання інформації щодо ЕЦП.

Процедура розгляду Повідомлення про надання інформації щодо ЕЦП (далі – Повідомлення) та інформування автора Заяви про приєднання до Договору про обробку Повідомлення здійснюється аналогічно до порядку, визначеного для процедури обробки Заяви про приєднання до Договору (п. 13 розділу III Порядку).

Дія Договору та пов’язаних з ним Повідомлень припиняється за ініціативи підписувача Заяви про приєднання до Договору (керівника) та за наявності однієї з підстав, визначених п. 14 розділу III Порядку, в тому числі і отриманням інформації від будь-якого АЦСК про завершення строку чинності (або скасування) посиленого сертифіката (кваліфікованого сертифіката відкритого ключа) керівника.

Платник створює електронні документи у строки та відповідно до порядку, що визначені законодавством для відповідних документів в електронному та паперовому вигляді, із зазначенням всіх обов’язкових реквізитів та з використанням надійного засобу електронного цифрового підпису (далі – ЕЦП), керуючись Порядком, а також Договором (крім фізичних осіб, які не є самозайнятими особами) (п. 3 розділу II Порядку).

Створення електронного документа завершується накладанням на нього ЕЦП підписувача (підписувачів), електронної печатки (за наявності), як передбачено для аналогічного документа в паперовому вигляді.

Автоматизована перевірка електронного документа, зокрема, включає перевірку правового статусу ЕЦП шляхом встановлення чинності посиленого сертифіката ключа підписувача на час підписання електронного документа та відповідності особистого ключа підписувача відкритому ключу, зазначеному у посиленому сертифікаті. При цьому дата та час накладення ЕПЦ встановлюються за даними позначки часу, отриманої підписувачем від акредитованого центру сертифікації ключів (далі – АЦСК) в момент підпису, а чинність посиленого сертифіката на цей момент встановлюється за даними відповідного онлайн-сервісу АЦСК (OCSP) та/або даними актуальних списків відкликаних сертифікатів (CRL) зазначеного АЦСК (п. 10 розділу II Порядку).

Друга квитанція є підтвердженням про прийняття (реєстрацію) або повідомленням про неприйняття в контролюючому органі електронного документа.

Також п. 11 розділу III Порядку визначено, що для надання права підпису електронних документів (крім Заяви про приєднання до Договору) іншим особам, яким делеговано право підпису, платник повідомляє про таких осіб контролюючий орган (визначений відповідно до п. 5 розділу III Порядку) шляхом направлення повідомлення про надання інформації щодо електронних цифрових підписів в електронному вигляді за формою згідно з додатком 2 до Порядку.

***

Читайте також:

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Автоматизація»