• Посилання скопійовано

Як заповнити акт інвентаризації залишків спирту у М.E.Doc?

Для акту інвентаризації залишків спирту встановлено ідентифікатор у М.E.Doc J(F)0210501. Але ця форма доступна у програмі M.E.Doc, починаючи з оновлення 11.01.011

Як заповнити акт інвентаризації залишків спирту у М.E.Doc?

М.E.Doc нагадує, що платникам акцизного податку, які здійснюють реалізацію та зберігання спирту етилового, слід здійснити інвентаризацію обсягів залишку спирту етилового станом на початок дня 01.07.2019 р.

За її результатами до органу ДФС необхідно подати акт проведення інвентаризації обсягів залишків спирту етилового та зазначити у ньому:

  • адреси об'єктів, на яких зберігаються відповідні обсяги залишків спирту етилового;
  • перелік резервуарів, в яких вони зберігаються обсяги залишків спирту етилового;
  • технічні параметри резервуарів (фізична місткість, що відповідає технічним паспортам);
  • правовстановлюючі документи на відповідні об'єкти та документи, що засвідчують правові підстави їх експлуатації.

Це передбачено п. 24 підрозд. 5 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

 

Хто подає акт інвентаризації?

Акт подають тільки платники акцизного податку, які здійснюють виробництво, реалізацію та зберігання спирту етилового, які станом на 01.07.2019 р. зареєстровані як платники такого податку. При цьому відомості про реєстрацію мають бути внесені до Реєстру платників акцизного податку з реалізації пального або спирту етилового.

Акт складається окремо по кожному акцизному складу /пересувному акцизному складу та заповнюється державною мовою. Допускається лише використання латиницею при зазначенні номера реєстрації транспортного засобу (міжнародної або іноземної).

Строк подання Акта до контролюючих органів – протягом 20 календарних днів, починаючи з 01.07.2019 року.

 

За якою формою подається та де вона знаходиться у програмі?

Акт інвентаризації подається виключно в електронній формі (ідентифікатор у М.E.Doc J(F)0210501) до ДФС за умови реєстрації електронного підпису уповноваженої особи, затвердженої в установленому порядку.

До відома! Форма Акта доступна у програмі M.E.Doc, починаючи з оновлення 11.01.011.

Форма доступна у розділі програми Облік акцизного податку – Реєстр акцизних документів (спирт етиловий) – Створити – Створити Акт інвентаризації обсягів залишку СЕ.

 

Особливості заповнення Акта

Якщо акт подається вперше (у період з 01.07.2019 р. по 20.07.2019 р.) ставиться позначка «X» у комірці «Звітний» та обирається відповідна дата у комірці «Дата подання» (Рис. 1). Якщо дату буде зазначено в іншому діапазоні, акт не буде прийнятий.

Якщо до 20.07.2019 р. у Акті будуть виявлені помилки (неточності), дані можна відкоригувати. У цьому разі формується новий акт, позначка «X» ставиться у комірці «Звітний новий» та обов’язково зазначається «Реєстраційний номер документа, який коригується» (тобто, реєстраційний номер звітного документа) (Рис. 2).

 

Умови оподаткування

Для зручності наших користувачів до комірки «Умови подання» (у верхньому лівому куті) підключений відповідний Довідник з М.E.Doc з ознаками щодо умов оподаткування спирту етилового. З нього обираються відповідні значення:

  • «1» – спирт етиловий, який не підлягає оподаткуванню;
  • «2» – спирт етиловий, звільнений від оподаткування акцизним податком;
  • «3» – спирт етиловий, реалізований виробнику алкогольних напоїв, який до отримання спирту етилового надав податковий вексель;
  • «4» – на умовах, встановлених пп. «а»-« ґ», «ж» пп. 229.1 ПКУ
  • «5» – на умовах, встановлених пп. «д»-«є»,  пп. 229.1.1 ПКУ;
  • «6» – спирт етиловий, умови оподаткування якого не визначені.

Для усіх інших операцій у відповідному рядку зазначається цифра «0» – оподатковуються акцизним податком.

 

Заповнення граф

До графи 2 Акта (Код згідно з УКТ ЗЕД спирту (10 знаків) також підключений відповідний Довідник спирту етилового для СЕАРП та СЕ з програми (Рис. 1).

Рис. 1

Рис. 2

Графи 13-16 Акта автоматично заповнюються з трьома знаками після коми (відповідає XSD-формату ДФС).

 

Підпис Акта

Акт підписується:

  • керівником платника податку (або уповноваженою особою);
  • особою, яка відповідає за ведення бухобліку та подання податкової декларації до ДФС;
  • представником ДФС на акцизному складі.

Якщо акт інвентаризації складається для пересувного акцизного складу, він підписується представником ДФС, розташованим на акцизному складі, з якого відвантажено спирт етиловий на такий пересувний акцизний склад (Рис. 3).

Рис. 3

 

Від редакції:
Зауважимо, що наразі так й не має затвердженої форми акту інвентаризації, є тільки проект від Мінфіну. Про це ми зазначали тут. До того ж в Єдиному вікні подання електронної звітності не має формату для подання акту інвентаризації в електронному вигляді. Про це повідомимо довідково.
***
 Читайте також:

Джерело: M.E.Doc

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Автоматизація»