• Посилання скопійовано

Нові можливості Електронного кабінету ДПС: новації Закону №786

Метою Закону №786 не в останню чергу було поліпшення роботи Е-кабінету. Що саме зміниться в роботі електронних сервісів ДПС, розповімо у цій статті

Нові можливості Електронного кабінету ДПС: новації Закону №786

Нове визначення Е-кабінету

За пп. 14.1.56-2 ПКУелектронний кабінет – це сукупність інформаційно-телекомунікаційних систем центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, призначених для взаємодії між платниками податків та державними, у тому числі контролюючими, органами з питань реалізації прав та обов’язків, визначених цим Кодексом та іншими законами, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи, та нормативно-правовими актами, прийнятими на підставі та на виконання цього Кодексу та інших законів, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи.

Взаємодія реалізується через:

  1. портальне рішення для користувачів – платників податків, робота в якому здійснюється онлайн (через мережу Інтернет у режимі реального часу) та не вимагає обов’язкового використання спеціалізованого клієнтського застосування;
  2. портальне рішення для користувачів – державних органів, у тому числі контролюючих;
  3. програмний інтерфейс (API), що дає змогу реалізувати повноту функціоналу електронного кабінету;
  4. інші засоби, бази даних, реєстри, що ведуться в електронному вигляді, інформаційні, телекомунікаційні, інформаційно-телекомунікаційні системи ДПС.

Порядок функціонування Електронного кабінету визначається Мінфіном.

З огляду на нове визначення Е-кабінету, для платників податків буде реалізовано окреме портальне рішення (тобто, скоріш за все, це буде окремий веб-айт). Робота в ньому здійснюватиметься онлайн (за допомогою Інтернет і у режимі реального часу) та не вимагатиме від клієнтів наявності спеціалізованого ПЗ.

 

Технічний збій та технічні помилки роботи Е-кабінету

За новою редакцією пп. 14.1.182-1 ПКУтехнічна помилка – будь-яка помилка, вада або дефект у роботі складових частин електронного кабінету або кваліфікованого електронного підпису чи печатки, що призводить до невідповідності методології та/або алгоритмів роботи електронного кабінету та не є методологічною помилкою.

А новою нормою пп. 14.1.182-2 ПКУ встановлено, що є технічним збоєм.  Тепер технічний збій – будь-які порушення у роботі складових частин електронного кабінету, що не є методологічною та/або технічною помилками, у тому числі їх повне зупинення, що унеможливлює взаємодію платника податків з контролюючим органом.

 Зауважимо, що сам Закон почав діяти з 8 серпня. Отже, з цієї дати у податківців з’явився новий обов’язок! Зокрема, вони мають невідкладно (новий пп. 21.1.11 ПКУ):

  • розміщати на офіційному сайті повідомлення про виявлення технічних та/або методологічних помилок чи технічного збою в роботі електронного кабінету зі зазначенням дати та часу їх початку;
  • вжити всіх необхідних заходів для усунення таких технічних та/або методологічних помилок чи технічного збою, за результатами яких розмістити на офіційному сайті повідомлення про їх усунення зі зазначенням дати та часу їх завершення.

Що ж, це можна лише вітати. Адже збоїв в роботі Е-кабінету та сервісів було багато, а от пояснень та чітких роз’яснень щодо відновлення роботи було дуже мало. Сподіваємося, що тепер це зміниться. 

І до речі, оскільки такі повідомлення стають обов’язком, то у суді за необхідності ними можна буде скористатися для підтвердження неможливості здійснення відповідних дій в Е-кабінеті.

 

Яку інформацію можна буде знайти в Е-кабінеті

Зверніть увагу! Завдяки Закону №786 всі ППР, податкові вимоги, а також інші документи з питань адміністрування податків, зборів, платежів, податкового контролю, у тому числі з питань проведення перевірок, звірок, адресовані контролюючим органом платнику податків будуть відображатися в електронному кабінеті. Це передбачено зміною до п. 42.1 ПКУ

Але все це запрацює аж з 8 листопада 2020 року.

 

Електронний документообіг між платниками податків та ДПС

З 8 листопада запрацює і свіжа норма п. 42.6 ПКУ щодо правил ведення електронного документообігу з ДПС.

І тут перша цікавинка, про яку нас вже спитали наші читачі: електронний документообіг між платником податків та контролюючим органом буде здійснюватись без укладення відповідного договору.

А як тоді це буде?

Керівник платника податків визначатиме (а за потреби і змінюватиме) перелік уповноважених осіб платника податків, які наділяються правом підписання, подання, отримання ними документів та інформації через Е-кабінет від імені платника податків. 

І в Е-кабінеті знову ж таки, не зараз, а з 8 листопада 2020 року з’явиться можливість для платників податків визначати і змінювати уповноважених осіб платника податків, які мають право користуватися електронним кабінетом, зокрема щодо підписання, подання, отримання ними документів та інформації через електронний кабінет та визначення їхніх повноважень.

При цьому сам платник податків ставатиме суб’єктом електронного документообігу вже після надсилання до контролюючого органу першого будь-якого електронного документа у встановленому форматі за допомогою Е-кабінету. 

 

То що ж, укладати договір на електронний документообіг з податківцями дійсно буде не потрібно? А як щодо чинних договорів? 

Виходить, що не потрібно. 

Знову ж таки з 8 листопада буде скасовано абз. 4 та 5 п. 49.4 ПКУ.  Ними наразі встановлено:

  • у разі припинення договору про визнання електронних документів з підстав, визначених законом, платник податків має право до складення нового договору подавати податкову звітність у письмовому вигляді.
  • контролюючим органам забороняється в односторонньому порядку розривати договір про визнання електронних документів.

Тобто з ПКУ приберуть будь-які згадки про цей договір. З 8 листопада він буде неактуальним. 

Натомість електронний документообіг між платником податків та контролюючим органом припинятиметься виключно у випадках:

  • отримання інформації від кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг про завершення строку чинності (або скасування) ЕЦП керівника платника податків;
  • отримання інформації з ЄДР про зміну керівника платника податків;
  • отримання інформації з ЄДР про державну реєстрацію припинення юридичної особи;
  • наявності в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків інформації про припинення підприємницької діяльності ФОП чи незалежної професійної діяльності фізичної особи;
  • наявності в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків інформації про закриття реєстраційного номера облікової картки платника податків у зв’язку зі смертю.

Виглядає гарно. Але Мінфін ще має затвердити Порядок обміну електронними документами платника податків та ДПС. Тобто, цілком можливо, що виявляться якісь нові вимоги та умови.  

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Автоматизація»