• Посилання скопійовано

Передання ТМЦ на відповідальне зберігання: що з ПДВ?

Якщо після закінчення терміну такого зберігання, визначеного у договорі, зберігач не повертає товарно-матеріальні цінності поклажодавцю, то такі ТМЦ вважаються поставленими. Операції з їх постачання підлягають оподаткуванню ПДВ, виходячи з бази оподаткування, визначеної п. 188.1 ПКУ

Передання ТМЦ на відповідальне зберігання: що з ПДВ?

Підприємство планує передавати ТМЦ (пальне та сільськогосподарську продукцію), які придбані для подальшого використання у межах господарської діяльності, на відповідальне зберігання зберігачам. Договорами відповідального зберігання передбачатиметься, що передані товарно-матеріальні цінності у власність зберігачів не переходять і повертаються поклажодавцю на першу вимогу протягом терміну дії цього договору. Які ПДВ-наслідки такої операції? Відповіли податківці у "Віснику".

В ІПК від 27.10.2020 р. № 4439/ІПК/99-00-05-06-02-06  ДПС України пояснила, що якщо придбані підприємством (поклажодавцем) ТМЦ призначені для використання в оподатковуваних операціях та у межах його господарської діяльності, то підстави для нарахування податкових зобов’язань з ПДВ відповідно до п. 198.5 ст. 198 відсутні.

Отже, сама операція з передачі на відповідальне зберігання ПДВ не оподатковується. Саме тому, що право власності на такі ТМЦ зберігається у поклажодавця і до зберігача не переходить.

Втім у разі якщо після закінчення терміну такого зберігання, що визначений у договорі, зберігач не повертає товарно-матеріальні цінності поклажодавцю, то такі товарно-матеріальні цінності вважаються поставленими, операції з їх постачання підлягають оподаткуванню ПДВ виходячи з бази оподаткування, визначеної п. 188.1 ПКУ. Докладніше про це на прикладні пального ми писали тут.

Операції з надання послуг зі зберігання товарно-матеріальних цінностей, переданих на відповідальне зберігання, для зберігачів є об’єктом оподаткування ПДВ та оподатковуються у загальновстановленому порядку. На суму отриманої винагороди за надані послуги зберігач нараховує податкові зобов’язання з ПДВ за «першою подією», складає та реєструє в ЄРПН податкову накладну.

Джерело: ДПСУ

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Автоматизація»