• Посилання скопійовано

З 26 вересня діють зміни щодо держреєстрації припинення юросіб

З 26 вересня має відбуватися в автоматичному режимі держреєстрація змін до відомостей про юрособу та держреєстрація рішення про припинення юрособи. Але в Дії поки цих послуг немає

З 26 вересня діють зміни щодо держреєстрації припинення юросіб

Як повідомляють в управлінні податкових сервісів Головного управління ДПС у Хмельницькій області, 26 вересня 2022 року набрали чинності зміни до Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань».

Документ у зв’язку з прийняттям Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму протидії рейдерству» доповнено нормами, які стосуються проведення реєстраційних дій без участі державного реєстратора, в автоматичному режимі з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг.

Зокрема, ч. 1 ст. 25-1 Закону містить перелік реєстраційних дій, які можуть проводитись в автоматичному режимі:

  • державна реєстрація фізичної особи підприємцем;
  • державна реєстрація змін до відомостей про фізичну особу – підприємця;
  • державна реєстрація припинення підприємницької діяльності фізичною особою – підприємцем, крім державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця у зв’язку з її смертю, оголошенням померлою або визнанням безвісно відсутньою;
  • державна реєстрація створення юридичної особи на підставі модельного статуту;
  • державна реєстрація змін до відомостей про юридичну особу, що проводиться виключно на підставі відомостей, зазначених керівником юридичної особи у заяві, та не потребує рішення учасників юридичної особи, зокрема зміна місцезнаходження юридичної особи, видів діяльності, інформації для здійснення зв’язку з юридичною особою;
  • державна реєстрація змін до відомостей про юридичну особу, що потребує рішення учасників юридичної особи (крім рішень щодо розміру статутного (складеного) капіталу, розміру часток у статутному (складеному) капіталі, складу учасників чи керівника юридичної особи), – за умови одностайного прийняття рішення такими учасниками, що підтверджується їх кваліфікованими електронними підписами;
  • державна реєстрація рішення про припинення юридичної особи або про відміну рішення про припинення юридичної особи, прийнятого її учасниками або відповідним органом юридичної особи, – за умови одностайного прийняття рішення такими учасниками чи відповідним органом юридичної особи, що підтверджується їх кваліфікованими електронними підписами.

Закон встановлює, що для проведення державної реєстрації фізична особа, керівник чи засновники (учасники) юридичної особи використовують засоби електронної ідентифікації з високим рівнем довіри.

Своєю чергою, програмне забезпечення Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань встановлює наявність (відсутність) заборони вчинення реєстраційних дій та/або у разі державної реєстрації фізичної особи підприємцем – відсутність у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань відомостей про таку фізичну особу – підприємця.

За відсутності таких відомостей програмне забезпечення Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань забезпечує проведення державної реєстрації.

У разі наявності відповідних відомостей у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань фізична особа, керівник чи засновники (учасники) юридичної особи інформуються про це.

Законом закріплено особливості проведення в автоматичному режимі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичною особою – підприємцем у зв’язку з її смертю або оголошенням її померлою. Державна реєстрація припинення підприємницької діяльності фізичною особою – підприємцем у зв'язку з її смертю або оголошенням її померлою проводиться програмним забезпеченням Єдиного державного реєстру у разі отримання у порядку інформаційної взаємодії відповідних відомостей з Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

Податківці звертають увагу на те, що реєстраційна дія в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, проведена в автоматичному режимі, вважається дією технічного адміністратора Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань та може бути оскаржена до суду або до Міністерства юстиції в порядку, передбаченому статтею 34 цього Закону.

***

Читайте також: Нові правила реєстрації юросіб та ФОП: аналіз Закону №2255

Джерело: ДПС у Хмельницькій області

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Автоматизація»