• Посилання скопійовано

Змінено Порядок надання е-послуг у сфері держреєстрації юросіб та ФОП в авторежимі

Коло заявників отримання інформації з ЄДР розширено шляхом включення до їх числа осіб, що набули статусу електронних резидентів

Змінено Порядок надання е-послуг у сфері держреєстрації юросіб та ФОП в авторежимі

Наказом Міністерства юстиції України, Міністерства цифрової трансформації України від 12.01.2023 р. №195/5/4 внесено зміни до пункту 4 Порядку надання електронних публічних послуг у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців у автоматичному режимі, затвердженого наказом Міністерства юстиції України, Міністерства цифрової трансформації України від 14.07.2022 р. №2933/5/66 (далі – Порядок).

Нагадаємо, що Порядок визначає механізм надання електронних публічних послуг у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців у автоматичному режимі без участі державного реєстратора юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань у режимі реального часу за допомогою програмного забезпечення Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань на підставі документів суб’єктів звернення, поданих в електронній формі засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг.

Зокрема абзаци другий та третій пункту 4 Порядку буде викладено в новій редакції.

Так, після набрання чинності даної норми заявником може бути:

  • у разі подання документів для державної реєстрації фізичної особи підприємцем – громадянин України, який досяг вісімнадцятирічного віку, якому присвоєно реєстраційний номер облікової картки платника податків, який не є фізичною особою – підприємцем відповідно до відомостей Єдиного державного реєстру та має намір провадити підприємницьку діяльність, а також особа, що набула статусу електронного резидента;
  • у разі подання документів для державної реєстрації змін до відомостей про фізичну особу – підприємця, що містяться в Єдиному державному реєстрі, та для державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця за її рішенням – громадянин України, який є фізичною особою – підприємцем відповідно до відомостей Єдиного державного реєстру, а також особа, що набула статусу електронного резидента.

Таким чином, коло заявників розширено шляхом включення до їх кола осіб, що набули статусу електронних резидентів.

Вказана норма наказу набирає чинності з 01 квітня 2023 року.

З наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2023 р. №195/5/4 можна ознайомитись за посиланням.

Подробиці – у листі Міністерства юстиції України від 19.01.2023 року №6815/8.4.3/32-23 за посиланням.

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Автоматизація»