• Посилання скопійовано

Держказначейство підготувало рахунки до електронного адміністрування ПДВ

Держказначейство внесло зміни до Плану рахунків бухгалтерського обліку виконання державного та місцевих бюджетів, а також до Інструкції з його застосування

Держказначейство підготувало рахунки до  електронного адміністрування ПДВ

З метою забезпечення функціонування системи електронного адміністрування ПДВ Держказначейство наказом від 11.11.2014 р. № 309 внесло зміни до:

1) Плану рахунків бухгалтерського обліку виконання державного та місцевих бюджетів  та Інструкції по його застосуванню (Наказ Держказначейства від 28.11.2000 р. № 119).

Зокрема, в Плані рахунку розділ 37 “Рахунки інших клієнтів та банків” доповнено новою групою “375 Інші спеціальні рахунки" та рахунком "3751 П Рахунки з електронного адміністрування податку на додану вартість”. Розділ 95 “Розрахункові документи, не оплачені в строк” доповнено новою групою “955 Розрахункові документи за коштами інших клієнтів, не оплачені в строк" та рахунком "9551 А Розрахункові документи за коштами інших клієнтів, які підлягають оплаті”.

В Інструкції уточнено, що рахунок 3751 П призначений для обліку руху сум ПДВ, які сплачуються платниками податків:

  •  за кредитом рахунку проводиться зарахування сум ПДВ, сплаченого платниками податків;
  • за дебетом рахунку проводиться перерахування сум ПДВ до держбюджету та/або на спеціальний рахунок платника податку.

Рахунок 9551 призначений для обліку розрахункових документів, не сплачених в строк, за узгодженими податковими зобов’язаннями платника податку, до держбюджету та/або на спеціальний рахунок платника податку:

  • за дебетом проводяться суми розрахункових документів, не сплачених в строк, у зв’язку із відсутністю коштів на рахунках, з яких належить списати зазначені суми;
  • за кредитом проводяться суми розрахункових документів, по яких проведено сплату з відповідного рахунку за коштами ПДВ, перерахованими до держбюджету та/або на спеціальний рахунок платника податку.

 2) Порядку відкриття аналітичних рахунків для обліку операцій в системі Державної казначейської служби України (Наказ Держказначейства від 27.12.2013 р. № 217).

Зміни торкнулися додатку 1 до Порядку "Ознаки кодування та аналітичні параметри рахунків". Зокрема, зазначено, що рахунки для операцій клієнтів за іншими коштами (розділ 37 Плану рахунків) та рахунки позабалансового обліку матимуть довжину 14 знаків і відкриваються за наступною схемою: BBBB K XXX NNNNNN.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/П(С)БО і план рахунків

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «П(С)БО і план рахунків»