• Посилання скопійовано

У Раді зареєстровано два законопроекти щодо мінімальних гарантій в оплаті праці

Законопроектами №4900 та №4900-1 передбачено підвищення розміру мінімальної заробітної плати до рівня фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб

У Раді зареєстровано два законопроекти щодо мінімальних гарантій в оплаті праці

Федерація професійних спілок України інформує про внесення на розгляд ВРУ двох законопроектів, розроблених на основі профспілкового проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку встановлення мінімальних гарантій в оплаті праці», схваленого Президією ФПУ 08.06.2016 та направленого всім парламентським фракціям:

1) Законопроект №4900 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збільшення мінімальної заробітної плати на рівень, який відповідає фактичному прожитковому мінімуму для працездатних осіб». Автор проекту - нардеп О.Ю. Вілкул ("Опозиційний блок").

Пропонується, щоб розмір мінімальної заробітної плати, який встановлюється і переглядається відповідно до статей 9 і 10 Закону про оплату праціперевищував фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб в розумінні статті 5 Закону про прожитковий мінімум.

Відповідно пропонується внести зміни до порядку встановлення та затвердження  прожиткового мінімуму (ст. 4 Закону про прожитковий мінімум). А саме встановити, що розмір прожиткового мінімуму встановлюється відповідно до затверджених КМУ наборів продуктів харчування, непродовольчих товарів і послуг у середніх цінах за даними Держстату та з урахуванням прогнозованого рівня інфляції на плановий період. Розмір прожиткового мінімуму не може бути встановлений на рівні нижчому ніж фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

У разі перевищення фактичного рівня інфляції над плановим більше ніж на 3% Кабмін протягом 15 днів повинен ініціювати перед ВРУ внесення змін до Держбюджету на відповідний рік щодо підвищення розміру:

- прожиткового мінімуму з урахуванням прогнозного рівня інфляції до кінця бюджетного року з метою забезпечення його коригування залежно від зростання цін;

- мінімальної зарплати з урахуванням прогнозного рівня інфляції до кінця бюджетного року з метою забезпечення його адекватного зростання.

У разі його прийняття, Закон набере чинності з 1 січня 2017 року.

 

 

2) Законопроект №4900-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку встановлення мінімальних гарантій в оплаті праці». Ініціаторами проекту є нардепи з "Блоку Петра Порошенка" С. Каплін та О. Сугоняко.

Цим проектом пропонується аби розмір мінімальної заробітної плати перевищував середньозважений фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб за 12 місяців, що передують прийняттю рішення.

Розмір прожиткового мінімуму не може бути встановлений на рівні нижчому ніж середньозважений фактичний розмір прожиткового мінімуму за 12 місяців, що передують прийняттю рішення. 

Норми щодо дій КМУ у разі перевищення фактичного рівня інфляції над плановим більше ніж на 3% аналогічні як у законопроекті №4900.

У разі його прийняття, Закон набере чинності з 1 липня 2016 року

 

Окрім того, у двох законопроектах пропонується внести зміни до ст. 6 Закону про оплату праці, яка стосується системи оплати праці. Зокрема, передбачено, що системами оплати праці є тарифна та інші системи, які формуються на оцінках складності виконуваних робіт і кваліфікації працівників.

Також законопроектами пропонується уточнити умови визначення розміру мінімальної зарплати. Так, його пропонують визначати з урахуванням:

  • потреб працівників та їх сімей;
  • середнього рівня заробітної плати;
  • фактичного прожиткового мінімуму для працездатних осіб;
  • індексу споживчих цін;
  • продуктивності праці;
  • рівня зайнятості та інших економічних умов;
  • податків, обов’язкових зборів та внесків.

На думку ФПСУ, "прийняття законопроектів сприятиме реалізації державної політики щодо підтримання платоспроможності українського працівника в умовах зростання цін і тарифів та забезпеченню конституційного права громадян на достатній рівень життя для себе та своєї сім’ї ".

Новина на тему: Уряд готує рішення про підвищення соціальних стандартів 

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Федерація профспілок України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення »