• Посилання скопійовано

Уряд cхвалив законопроект, що вдосконалює систему регулювання аудиторської діяльності в Україні

Сьогодні на засіданні Уряду було ухвалено проект Закону «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність»

Уряд cхвалив законопроект, що вдосконалює систему регулювання аудиторської діяльності в Україні

Розроблений Міністерством фінансів законопроект має на меті підвищити якість аудиторських послуг в Україні через вдосконалення системи регулювання аудиторської діяльності у відповідності до міжнародних стандартів.

 

В чому була проблема?

Через недосконале регулювання ринку аудиторської діяльності сьогодні в Україні існують проблеми з якістю фінансової звітності підприємств та банків, що підвищує ризики їх банкрутства та створює проблеми в питанні довіри до них з боку потенційних інвесторів та населення. Крім того, існуюча система регулювання аудиторської діяльності суперечить європейському законодавству. Все це і обумовило рішення Мінфіну провести комплексну реформу інституту аудиту.

 

Суть рішення

Міністерство фінансів розробило модель реформи ринку аудиторських послуг, котра викладена в законопроекті «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність».

Законопроектом передбачено створення принципово нового Органу суспільного нагляду за аудиторською діяльністю. До складу Органу входитимуть Рада нагляду за аудиторською діяльністю та Інспекція з забезпечення якості.

Проект також передбачає, що Орган здійснюватиме контроль якості та застосовуватиме санкції до суб'єктів аудиторської діяльності, які проводять обов'язковий аудит підприємств, що мають суспільний інтерес.

Загальні принципи регулювання аудиторської професії та здійснення аудиту, викладені у законопроекті, в основному відповідають загальноєвропейським тенденціям: посилені вимоги до незалежності аудиторів, їх об'єктивності та організації роботи, застосування міжнародних стандартів аудиту та стандартизація вимог до аудиторського звіту, чітка система реєстрації аудиторів, підвищені вимоги до суспільно значимих суб’єктів господарювання. 

 

Що це дає?

Ухвалене рішення вдосконалює систему регулювання аудиторської діяльності в Україні та підвищує якість аудиторських послуг до європейського рівня та підвищує довіру суспільства до фінансових установ

В свою чергу, це дозволить:

  • підвищити рівень довіри з боку інвесторів до фінансової звітності вітчизняних підприємств, в тому числі державних компаній;
  • підвищити рівень довіри населення до українських банків, страхових компаній;
  • відкриє українським аудиторам доступ на європейські ринки.

Ухвалення даного законопроекту також сприятиме зміцненню фінансової стабільності національної економіки та покращенню інвестиційного клімату в Україні.

Законопроект також вигідний самим аудиторським компаніям. Завдяки запропонованим Міністерством фінансів змінам, українських аудиторів чекає якісно новий підхід у регулюванні їх діяльності. Нова модель передбачає скорочення кількості реєстрів з п’яти до одного, а разом з цим і витрат аудиторських компаній на навчання та сертифікацію в різних регуляторних органах, незалежність та неупередженість в процесі прийняття рішень у порівнянні з існуючою системою регулювання аудиторської діяльності.

Ухвалення цього законопроекту відповідає вимогам Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Гармонізація законодавства у сфері аудиту до європейських стандартів також є одним з орієнтирів України в рамках стратегії «Україна 2020».

Джерело: Мінфін

Рубрика: Облік та звітність/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення »