• Посилання скопійовано

Відображення у бухобліку фонду розвитку виробництва — роз’яснення Мінфіну

Лист Мінфіну від 13.08.2012 р. №31-08410-07-10/19890 «Щодо відображення у бухгалтерському обліку фонду розвитку виробництва»

Мінфін відповів на запит щодо відображення у бухобліку створення та використання фонду розвитку виробництва.
Порядок використання утворених спеціальних (цільових) фондів, до яких належить і фонд розвитку виробництва, визначається відповідно до затвердженого фінансового плану державного комерційного підприємства (ст. 75 ГКУ).
Відповідно до п. 1.1 р. IV Положення про порядок бухгалтерського обліку окремих активів та операцій підприємств державного, комунального секторів економіки і господарських організацій, які володіють та/або користуються об'єктами державної, комунальної власності, затвердженого наказом Мінфіну від 19.12.2006 р. №1213, спрямування державними підприємствами частини чистого прибутку на розвиток виробництва відображається за дебетом субрахунка 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді» і кредитом субрахунка 426 «Фонди спеціального призначення» (субрахунок 4261 «Фонд розвитку виробництва»). Здійснені за рахунок цього фонду капітальні інвестиції (придбання, створення, модернізація, модифікація, реконструкція, добудова, дообладнання тощо необоротних активів) відображаються за дебетом субрахунка 4261 «Фонд розвитку виробництва» і кредитом субрахунка 4262 «Використання фонду розвитку виробництва».
Прибуток, спрямований підприємством до фонду розвитку виробництва на здійснення за рахунок цього фонду капітальних інвестицій, відповідно до П(С)БО 2 «Баланс» відображається у рядку 330 Балансу (ф. №1).
Інформація про використання прибутку на створення фонду розвитку виробництва у Звіті про власний капітал (ф. № 4) наводиться у графі 6 (зі знаком «+») та у графі 8 (зі знаком «-») рядку 200.
Залишок додаткового капіталу на цьому субрахунку відображає джерело формування майна підприємства та може бути зменшений у разі прийняття уповноваженим органом рішення щодо зменшення додаткового капіталу, зокрема при реструктуризації, ліквідації підприємства та в інших випадках, передбачених законодавством.

Автор: Хоміцка Маріанна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»