• Посилання скопійовано

Нарахування курсових різниць за внесками засновників та за фінансовими інвестиціями

Лист Мінфіну від 20.08.2012 р. №31-08410-07-25/20605 «Щодо відображення у бухгалтерському обліку курсових різниць»

Департамент податкової, митної політики та методології бухгалтерського обліку у листі №31-08410-07-25/20605 відповів на запит щодо відображення у бухобліку курсових різниць.
Відповідно до П(С)БО 21 «Вплив змін валютних курсів», затвердженого наказом Мінфіну від 10.08.2000 р. №193, курсові різниці за монетарними статтями в інвалюті визначаються на дату здійснення господарської операції та на дату балансу.
Внесок закордонного підприємства до статутного капіталу підприємства-резидента оцінюється та фіксується у статутних документах у грошовій одиниці України за курсом НБУ і не підлягає переоцінці у майбутньому у зв'язку зі зміною курсу інвалют.
У бухобліку курсові різниці за зобов'язанням засновників-нерезидентів з внесків до статутного капіталу підприємства, які мають бути здійснені в інвалюті, підлягають перерахунку з використанням валютного курсу на дату балансу.
Мінфін стверджує, що на дату здійснення операції з погашення зобов'язання з внеску до статутного капіталу нерезидента в інвалюті курсові різниці не визначаються.
Курсові різниці, які виникають щодо фінансових інвестицій у господарські одиниці за межами України на дату балансу, визначаються виходячи з валютного курсу на цю дату та відображаються у складі іншого додаткового капіталу. Від'ємна сума курсової різниці вираховується зі суми іншого додаткового капіталу, залишок наводиться зі знаком «мінус».

Автор: Хоміцка Маріанна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»